Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurupelit Yerleşkesi'nin farklı yerlerinde yetişen domuz ayrığı (Dactylis glomerata ssp. glomerata L. ) bitkilerinin bazı fenolojik, morfolojik, tarımsal ve sitolojik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of some phenologic, morphologic, agricultural and cytologic characters of natural orchardgrass (Dactylis glomerata ssp. glomerata L. ) collected from different places of Ondokuz Mayıs University Campus area
- Tez No: 136020
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKNUR AYAN, DOÇ. DR. CENGİZ SANCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Domuz ayrığı, fenoloji, morfoloji, sitoloji, tarımsal özellikler, Dactylis glomerata, phenology, morphology, cytology, agricultural caracters
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
OMÜ KURUPELİT YERLEŞKESİ'NİN FARKLI YERLERİNDE YETİŞEN DOMUZ AYRIĞI (Dactylis glomerate ssp. glomerate L.) BİTKİLERİNİN BAZI FENOLOJİK, MORFOLOJİK, TARIMSAL VE SİTOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ ÖZET Bu çalışma, OMÜ Kurupelit Yerleşkesi'nin değişik yerlerinde incelenen ve toplanan doğal domuz ayrığı (Dactylis glomerata ssp. glomerata) bitkilerinin bazı fenolojik, morfolojik, tarımsal ve sitolojik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2002 ve 2003 yıllarında 2 yıl süreyle yürütülmüştür. Her iki yılda da incelenen özellikler açısından oldukça geniş bir değişim olduğu belirlenmiştir. Bu durum, domuz ayrığı üzerinde tarımsal açıdan önem taşıyan özellikler açısından yapılacak seçmenin başarılı olabileceğini göstermektedir. Kurupelit Yerleşkesi'nin değişik yerlerinde yetişen domuz ayrığı bitkilerinde 2002 ve 2003 yıllarında ortalama toplam kardeş sayısı 36.31 ve 35.74 adet, ortalama bitki boyu 71.36 ve 67.20 cm, ana sapta ortalama boğum sayısı 4.60 ve 4.91 adet, ana sapta ortalama boğum arası uzunluğu 13.60 ve 8.26 cm, ortalama ana sap kalınlığı 1.76 ve 2.30 mm, ortalama yaprak ayası eni 5.97 ve 6.30 mm, ortalama yaprak ayası uzunluğu 15.45 ve 15.37 cm, ortalama bayrak yaprak ayası eni 4.78 ve 5.00 mm ve ortalama bayrak yaprak ayası uzunluğu 1 1.90 ve 8.58 cm olarak belirlenmiştir. Domuz ayrığı bitkilerinde bitki başına ortalama kök ağırlığı 2002 yılında 5.94 g iken, 2003 yılında 17.90 g olmuştur. 2002 ve 2003 yıllarında sırasıyla kök / gövde oranı % 35.30 ve 67.40, yaprak oranı ise % 43.49 ve 67.77 olarak belirlenmiştir. Tüm yerlerde incelenen toplam 70 domuz ayrığı bitkisinde bitki başına kuru ot verimi yönünden değişim katsayısı 2002 yılında % 51, 2003 yılında ise, % 37 olarak tespit edilmiştir. 2002 yılında bitki başına ortalama kuru ot verimi 16.92 g iken, 2003 yılında 26.04 g olarak belirlenmiştir. Ham protein oranı 2002 yılında % 6.38, 2003 yılında % 7.34 olarak tespit edilmiştir. İncelenen domuz ayrığı bitkilerinde ortalama ham kül oranı 2002 ve 2003 yıllarında sırasıyla % 10.11 ve 10.15 olarak belirlenmiştir. OMÜ Kurupelit Yerleşkesi'nde doğal olarak yetişen domuz ayrığı bitkilerinin Ca içeriklerinin %11 0.27 ve 0.50 arasında, Mg içeriklerinin % 0.10 ve 0.14 arasında, K içeriklerinin % 1.46 ve 2.01 arasında değiştiği belirlenmiştir. Toplanan örneklerin Fe, Zn, Cu ve Mn içeriklerinin standartların üzerinde ve yeterli olduğu belirlenmiştir. Doğal olarak yetişen domuz ayrığı bitkilerinde ortalama döllek kardeş sayısının 10.31 adet, salkım ekseni uzunluğunun 13.00 cm, salkımda başakcık sayısının 143.8 adet, bin tane ağırlığının 0.784 g olduğu belirlenmiştir. Bitki başına ortalama tohum verimi 1.48 g olarak tespit edilmiştir. Toplanan tohumlarda ortalama çimlenme hızı ve çimlenme gücü değerleri sırasıyla % 39.42 ve 65.95 olarak belirlenmiştir. Yapılan somatik kromozom sayımı sonucu, tüm bitkilerin tetraploid (2n = 28) oldukları, aneuploidlerin ve B kromozomlarının bulunmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
m DETERMINATION OF SOME PHENOLOGIC, MORPHOLOGIC, AGRICULTURAL AND CYTOLOGIC CHARACTERS OF NATURAL ORCHARDGRASS PLANTS {DACTYLİS GLOMERATA SSP. GLOMERATA L) COLLECTED FROM DIFFERENT PLACES OF OMU CAMPUS AREA. ABSTRACT This study was conducted to determine some phenologic, morphologic, agricultural and cytologic characters in natural orchardgrass plant (Dactylis glomerata ssp. glomerata) which was collected from different places of Ondokuz Mayıs University Kurupelit Campus in 2002-2003 years. According to studied characters, it was found that there was a large variation between years. This situation shows that the selection on orchardgrass (Dactylis glomerata ssp. glomerata) bf important characters in agricultural position can be successful. Average total number of tillers, plant height, number of nodes, internode lenght, culm widht, lamina widht, lamina lenght, flag lamina widht, flag lamina ienght were 36.31 - 35.74, 71.36 - 67.20 cm, 4.60 - 4.91, 13.60 - 8.26 cm, 1.76 - 2.30 mm, 15.45 - 15.37 cm, 4.78 - 5.00 mm, 11.90 - 8.58 cm, respectively in orchardgrass plant (Dactylis glomerata ssp. glomerata) which was grown in different places in Ondokuz Mayıs University Kurupelit Campus in 2002-2003 years. While average root weight per plant was found 5.94 g in 2002, it was found 17.90 g in 2003. Root/stem ratios were 35.30 - 67.40 %, leaf / stem ratios were 43.49 - 67.77 % in 2002 and 2003 years, respectively. Variation coefficient for hay yield was 51 % in 70 orchardgrass plants which were studied in all the places in 2002, whilst it was found 37 % in 2003. Average hay yield per plant was 16.92 g in 2002, on the contrary, it was found 26.04 g in 2003. Crude protein ratio was found as 6.38 % in 2002, whilst it was determined 7.34 in 2003. Average crude ash ratios in studied orchardgrass plants were 10.11 - 10.15 % in both two years, respectively. Ca, Mg, K contents in orchardgrass plants which were grown naturally were determined between 0.27 - 0.50 %, 0.10 - 0.14 %, 1.46 - 2.01 %, respectively. It was determined that Fe,IV Zn, Cu and Mn contents of collected samples were exceeded average values and adequate. Average number of fertile number of tillers, panicle lenght, number of spikelets in panicle, thousand seed weight were determined 10.31, 13.00 cm, 143.8, 0.784 g, respectively. In addition, seed yield per plant was found as 1.48 g in orchardgrass grown under the natural conditions. Average germination rates in collected seeds were found as 39.42 - 65.95 %, respectively. According to result of counting somatic chromosome, all plants were tetraploid (2n = 28). Aneuploidy were not observed and Chromosome B.