Samsun ilinde bazı baklagil bitkilerinde saptanan Rhizoctonia grubu fungusların anastomosis grupları, karakteristik özellikleri ve patojeniteleri
Anastomosis groups, characteristic traits and pathogenicities of Rhizoctonia group fungi determinded on some legume species in Samsun province
  1. Tez No: 136038
  2. Yazar: İSMAİL ERPER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖZKOÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Rhizoctonia spp, Leguminosae, anastomosis group, characteristic traits, pathogenicity
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET SAMSUN İLİNDE BAZ! BAKLAGİL BİTKİLERİNDE SAPTANAN Rhizoctonia GRUBU FUNGUSLARIN ANASTOMOSIS GRUPLARI, KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ VE PATOJENİTELERİ Samsun ilinde 2001-2002 yıllarında yapılan arazi çalışmalanyla elde edilen örnekler kullanılmak suretiyle; fasulye, soya fasulyesi, bezelye, bakla ve börülcenin kök, gövde ve rizosfer toprağından yapılan izolasyonlarda, 1 1 anastomosis grubuna ait toplam 565 Rhizoctonia izolatı elde edilmiştir. MN Rhizoctonia solanı Kühn izolatlannın AG 1IB, AG 4, AG 5, AG 6 ve AG 7'ye ait olduğu belirlenmiştir. Elde edilen diğer bîr MN grup da Rhizoctonia zeae izoiatlan olmuştur. BN Rhizoctonia izolatları ise AG A, AG Ba, AG Be, AG E ve AG K olarak grupiandırılmıştır. Belirlenen anastomosis gruplannın koloni gelişimleri, hif genişlikleri, sklerosyum büyüklükleri, çekirdek sayılan ile günlük gelişme hızlan da belirlenmiştir. Anastomosis gruplarını temsilen seçilen izolatlarla 5 bitki türünde yapılan patojenite denemesinde AG 4'ün virülensi en yüksek grup olduğu belirlenmiştir. Fasulye en dayanıklı, börülce ise en duyarlı bitkiler olarak saptanmıştır. Çalışmada elde ettiğimiz bazı anastomosis gruplarının dünya ve ülkemiz için yeni kayıt olduğu belirlenmiştir. Fasulyede AG Ba, AG Be ve R. zeae, soya fasulyesinde AG A, AG Ba, AG Be ve R. zeae, bezelyede AG 6, AG Be ve AG K, baklada AG Be dünyada ilk defa bu çalışmada tespit edilmiştir. AG 7 ise Türkiye'de ilk kez rapor edilmiştir. Ayrıca AG 5 soya fasulyesinde Türkiye için yeni kayıttır. Anahtar Kelimeler Rhizoctonia spp., Leguminosae, anastomosis grup, karakteristik özellikleri, patojenite.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT ANASTOMOSIS GROUPS, CHARACTERISTIC TRAITS AND PATHOGENICITIES OF Rhizoctortia GROUP FUNGI DETERMINED ON SOME LEGUME SPECIES IN SAMSUN PROVINCE As a result of the isolations from root, stem and rhizosphere soil samples of snap bean, soybean, pea, faba bean and cowpea, obtained by the survey studies performed in Samsun province during 2001-2002 years, totally 565 Rhizoctonia isolates from 11 anastomosis groups were obtained. MN Rhizoctonia solani Kühn isolates were found to be members of AG 1IB, AG 4, AG 5, AG 6 and AG 7. Rhizoctonia zeae isolates were the other MN group obtained in the study. BN Rhizoctonia isolates belonging to AG A, AG Ba, AG Be, AG E and AG K were also recovered. Colony growth, hyphal and sclerotial dimensions, number of nuclei and daily radial growth rates of the anastomosis groups were also determined. It was determined that AG 4 was the group with highest virulence in the pathogenicity test performed with representative isolates from each anastomosis group on 5 plant species. Bean was the most resistance plant species, while cowpea was the most susceptible one. It was found with this study that some anastomosis groups on some plants were new reports. AG Ba, AG Be and R. zeae on bean, AG A, AG Ba, AG Be and R. zeae on soybean, AG 6, AG Be and AG K on pea, and AG Be on faba bean were firstly determined in this study. In addition, AG 7 was firstly reported from Turkey. AG 5 on soybean was also first report for Turkey.