A Study of the relative efficiency of maintenance and repair commands in general command of gendarmerie, using data envelopment analysis
  1. Tez No: 136756
  2. Yazar: İSMAİL YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK DEMİRHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: efficiency, maintenance and repair, frontier analyst professional, data envelopment analysis
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET Son yıllarda önemi gün geçtikçe artan konulardan birisi de etkinlik olmuştur. Bu konu; organizasyonlar tarafından verilen hizmet standartlarının korunması ve geliştirilmesinin ayrılmaz bir parçasıdır. Veri Zarflama Analizi yöntemi, benzer karar birimlerinin göreli etkinliklerinin ölçülmesi amacı ile geliştirilmiş bir etkinlik ölçütüdür. Bu yöntem ilk olarak Charnes, Cooper ve Rhodes tarafından oluşturulmuş, daha sonra geliştirilmiştir. Sözü edilen yöntem, son yıllarda okul,hastane,mağaza, banka şubeleri ve benzeri ortamlarda bir yönetim aracı olarak kabul görmeye ve uygulanmaya başlanmıştır. Bu tez, Veri Zarflama Yöntemini, Jandarma Genel Komutanlığı bünyesindeki İl Jandarma Bakım Onarım komutanlıklarına uygulamayı kapsamaktadır. Çalışmanın amacı bakım birimlerinin göreli araç bakım hizmetlerinin etkinliklerini bulmanın yanısıra; birim yöneticilerine, etkin olamamanın nedenleri ile etkinliğin nasıl artırılabileceği konusunda öneriler sunmaktır. Araştırma genelinde uygulanan değerlendirme sisteminde; bakım onarım komutanlıklarından alınan veriler göz önüne alınmıştır. Birimler arası homojenliği sağlamak ve problemin boyutunu cok fazla büyütmemek için sadece 20 büyük ölçekli (20 il jandarma komutanlığı-81 il içinde) bakım onarım komutanlıkları incelenmiştir. Bakım onarım birimleri, girdiye ve çıktıya yönelik veri zarflama yöntemi ve ölçeğe göre sabit getiri modeli kullanılarak incelenmiştir. İncelenmeye alınan veri seti ; araç bakım hizmet etkinlik modelinde beş girdi ve bir çıktıya indirgenmiştir. Bu çalışmada Frontier Analyst Professionnal 2.0 adı verilen özel olarak veri zarflama analiz yöntemlerini içeren yazılım programı kullanılmıştır. Anahtar terimler: etkinlik, bakım onarım komutanlıkları, veri zarflama analizi, sınır analizcisi programı xı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT One of the most major concerns of the last years is to maximize efficiency in the organizations. This issue is essential in preserving and improving quality of service hold by the organizations. Data Envelopment Analysis (DEA) is a method for measuring the relative efficiencies of a set of organizational units. This method was originally developed by Charnes, Cooper and Rhodes and since than a number extensions of their model have been developed. It has continued to gain widespread acceptance and application field as a management tool in environment, such as local authority departments, schools, hospitals, shops, bank branches and similar instances where there is a relatively homogeneous set of units. This thesis focuses on applying DEA methodology to the Maintenance and Repair Commands of General Command of Gendarmerie. The aim of this study is to assess the vehicle maintenance service efficiency of the Maintenance and Repair Commands of General Command of Gendarmerie. It will also supply managers with reasons of inefficiency and improvement alternatives. The current evaluation procedure relies on data supplied from the Maintenance and Repair Commands. The scope of this study has been limited to the analysis of 20 large scale City Gendarmerie (20 city-maintenance units in 81 cities) Maintenance and Repair Commands for the sake of homogeneity and simplicity. Maintenance and Repair Commands have been examined using input and output oriented data envelopment analysis also Constant Return to Scale (CRS) model was used. The set of factors entered into analysis have been carefully refined to four inputs and one output for the vehicle maintenance service efficiency model. To solve this problem, special software designed for DEA called“Frontier Analyst Professional 2.0”was used.