Tarih öncesi dönemde Anadolu'nun iktisadi durumu (Paleolitik Çağ'dan Asur ticaret kolonileri dönemine kadar)
Economical condition of Anatolia in prehistorical ages (from Paleolthic age to Assyrian trade Colonies Period)
  1. Tez No: 137171
  2. Yazar: YÜKSEL ARSLANTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET BEŞİR AŞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Bronz, Karain, Yanmburgaz, Çayönü, Çatalhöyük, İkiztepe, Troia, Paleolithic, Neolithic, Calcolithic, Bronze, Karain, Yaranburgaz, Çayönü, Çatalhöyük, İkiztepe, Troia
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 429
Özet
ÖZET Doktora Tezi TARİH ÖNCESİ DÖNEMDE ANADOLU'NUN İKTİSADİ DURUMU (Paleolitik Çağ' dan Asur Ticaret Kolonileri Dönemine Kadar) Yüksel ARSLANTAŞ Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı 2003, K+375 İnsanoğlu Paleolitik ve Mezolitik Çağlarda yaşamını avcılık ve toplayıcılıkla sürdürmüştür. Bu çağlarda insan tamamen tüketicidir, üretmemektedir. İklim şartlannm değişmeye başladığı Neolitik Çağ' da hayvan türleri ve yiyecek kaynaklarının azalması nedeniyle bazı hayvan ve bitki türleri ıslah edilerek üretilmeye başlanmıştır. Üretim faaliyetleri ile beraber yerleşik hayat ve ilk köyler de ortaya çıkmıştır. Kalkolitik çağ ise insanın ladeni tanıdığı çağdır. Bu çağda madencilik faaliyetlerinin yoğun olarak yürütüldüğü ve maden eserlerin bir ticaret malı haline geldiğini görmekteyiz. Güney kültürleri bu çağda Anadolu'ya büyük ilgi göstermişlerdir. Tunç Çağı insanın bakırdan daha sert bir maden alaşımı elde etmek amacıyla kalay ile bakır ya da bakır ile arseniği karıştırarak yeni bir alaşım elde ettiği çağdır. Bu çağda şehir devletleri ortaya çıkmış, ticaretin de gelişmesiyle bu devletlerin idarecileri zenginleşmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis ECONOMICAL CONDITION OF ANATOLIA IN PREHİSTORİCAL AGES (From Paleolthic Age to Assyrian Trade Colonies Period) Yüksel ARSLNTAŞ University of Fırat Social Sciens Institute History Departmant 2003, IX+375 Men, lived in Paleolithic and Mezomithic Ages, had a manner of living by hanting and picking. They were not productive, they were completely consumers. In Neolithic Age when climatic changes occured, same animal ant plant species were improved and produced because of the lessening in some animal species and food elements. These activities brought the settled type of living and then some primitive villages were established. Calcolithic Age is the period when men were acquainted with mines- In this age we see that there were many mining activities andso mines became the elements of tradeSouthem cultures also took interest in Anatolia in this age. Bronze Age is the other period when men blendedtin with copper or copper with arsenic in order to get an alloy harder than copper. In this age some city states were established and the governers of these states became wealthy as a result of the developments in trade.