Dulkadiroğulları'nın ilmi ve kültürel faliyetleri
Dulkadiroğulları's the community and the spread their scientific activities
- Tez No: 137175
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SIDDIK ÜNALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Tarih, Art History, History
- Anahtar Kelimeler: Dulkadirli Beyleri, İlim, Kültür, Medreseler, Dulkadiroğullan, science, culture, the Moslem theological schools
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Dulkadiroğulları'nın İlmi ve Kültürel Faliyetleri Nihal POYRAZ Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalı İslam Tarihi Bilini Dalı 2003, Sayfa: 75 Dulkadiroğullan zamanında başta Maraş ve Elbistan'da olmak üzere, şehirlerde, kasabalarda köylerde kısacası hüküm sürdükleri pek çok yerde medrese yapmışlardır. Dulkadirli Beyleri, devlet adamları, dar olanaklar ölçüsünde medrese yapmaya bu kadar önem vermelerinin sebebi ise bilimsel bilgilerden yararlanma yoluyla öğrenci yetiştirmekti. Dulkadiroğullan her alanda olduğu gibi, ilmi faliyetlerde bulunma, toplum yetişmiş elaman ihtiyacını karşılama ve ilmi faliyetleri yayma gibi konularda da Anadolu Selçuklu Devletini örnek alarak ilim ve kültür faliyetlerine ayrı bir önem vermişlerdir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Master's Degree Nihal POYRAZ“Dulkadiroğullan's the community and the spread their scientific activities”The University of Firat Social Sciences İnstitue Main Science Branch of islamic History 2003, Page: 75 At the time of Dulkadiroğullan, the Moslem theological schools were built in their cities towns villages especially in Maraş and Elbistan. Shortly every where that they reign, they built the Moslem theological school for reising student and se benefiting from scientific knowledges. Dulkadiroğullan considered importand scientific activities as Anadolu Selçuklu State and wanted to remove the necessity of educated people in the community and the spread their scientific activities like Anadolu Selçuklu state.