Bilyalı bir karıştırmalı değirmende ince boyutlu klinker öğütmesinin incelenmesi
Investigation of fine sized clinker grinding in a stirred mill
- Tez No: 140000
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAİT KIZGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Çimento, öğütme, bilyalı değirmen, tüp değirmen, karıştırmah değirmen, çimento değirmeni, öğütme enerjisi, spesifik enerji, klinker, tane boyut dağılımı, separator geri dönüşü, Blaine yüzey alanı, Cement, grinding, ball mill, tube mill, stirred mill, cement mill, grinding energy, specific energy, clinker, size distribution, air separator reject, Blaine surface area
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
ÖZET Celaleddin Cengiz PİLEVNELI Doktora Tezi BİLYALI BİR KARIŞTIRMALI DEĞİRMENDE İNCE BOYUTLU KLİNKER ÖĞÜTMESİNİN İNCELENMESİ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. Sait KIZGUT Şubat 2003, 159 sayfa. Endüstride çimento öğütmesinde çoğunlukla tüp değirmenler kullanılır. Tüp değirmenden alman ürün sınıflandırılarak separator geri dönüş (SGD) malzemesi elde edilmektedir. Bu malzeme tekrar öğütülmek üzere değirmen yeni beslemesiyle birlikte değirmene tekrar beslenmektedir. Bu tez çalışmasında SGD, karıştırmak değirmen (KD) adı verilen farklı bir öğütücüde öğütülmüştür. Normal çimento değirmenleri bu malzemeyi iri boyutlu klinkerle karıştırarak öğüttüğü için aşırı boyut farklılığının öğütmeyi verimsizleştirmesi mümkündür. Ayrıca, SGD boyut dağılımı BD için ekonomik öğütme sınırının altında olmasına karşın KD için ideal görünmektedir. Yapılan çalışmalarda iki tip BD ve iki tip KD kullanılmıştır. BD'ler 20 cm ve 30,5 cm (Bond) kesikli (batch) türdendir. KD'ler ise biri 1,7 İt hacimli kesikli KD, mdiğeri ise 25 İt hacimli sürekli (pilot) çalışmaktadır. KD'lerde kullanılan öğütücü ortam 2,5 mm çaplı düşük karbonlu çelik boncuklardır. Deneysel çalışmalarda incelenen etkiler: Kesikli BD deneylerinde öğütme süresinin etkisi; kesikli KD deneylerinde, karıştırma hızı, SGD miktarı ve öğütme süresinin etkisi; açık ve kapalı devre pilot KD deneylerinde ise kapasitenin etkisidir. Deney ürünlerinin değerlendirmesinde Malvern lazer boyut analiz cihazı, Blaine yüzey alanı manometresi, standart elek serisi ve elektrik sayacından kullanılmış; sonuçların analizinde dgo, dso ve djo boyutları, Blaine yüzey alanı değeri, spesifik enerji sarfiyatından yararlanılmıştır. Deney sonuçlarına göre her iki KD'de de, BD'e oranla daha dar boyut grubunda malzeme üretilmektedir. Ayrıca, KD enerji sarfiyatı BD'e oranla biraz azdır. Fakat 3500 cm2/g Blaine inceliğinde 3-38 ıım arası malzeme miktarında % 20 oranında BD'den fazla malzeme üretilmektedir. Çimento malzemesinin 30 um' un altında kaldığı düşünülürse, bu fazlalık KD'in SGD malzemesini öğütmede BD'den daha verimli olacağını ortaya koymaktadır. d$o boyutu-spesifık enerji ilişkisi de bu boyutlarda öğütmenin SGD için en verimli sınırlarda olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Celaleddin Cengiz PİLEVNELİ Ph.D. Thesis INVESTIGATION OF FINE SIZED CLINKER GRINDING IN A STIRRED BEAD MILL Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Thesis Advisor: Asst.Prof.Dr. Sait KIZGUT February 2003, 159 pages. A coarse sized reject (CSR) is obtained following separation of the fine product of a tube mill which is mostly used in cement grinding. This coarse material is taken back to the mill feed end to be reground together with the fresh fed clinker. In the experimental part of this thesis, CSR was ground in a different device called as stirred mill (SM). Since cement mills grinds the CSR together with fresh fed clinker, it is possible that the distinct size distributions of the two feed materials effects the grinding efficiency negatively. Besides, size distribution of the CRS falls well below the economical grinding efficiency limit. In this study, two types of BM and two types of SM were used. BM's are batch type with diameters of 20 cm and 30,5 cm (Bond's mill). Volume measures of the SM's are 1,7 It batch and 25 It continuous (pilot scale). Grinding medium used for the SM experiments is low carbon steel beads with diameter of 2,5 mm.The parameters searched for their effect on grinding were: grinding time for BM's; stirring speed, amount of CSR, grinding time for batch SM; and capacity change for open and closed circuit continuous pilot SM. The peripheral devices used in the analysis of the samples during and/or after the experiments were: Malvern Mastersizer S size analysis equipment, Blaine manometer for surface area measurements, standard sieve series, electricity meter (kWh measuring device). The analysis results were evaluated according to dgo, d 50 and d/o characteristic sizes, Blaine surface areas and specific energy consumption. Experimental results show that SM produces a narrower product size distribution when compared to BM product. Besides, specific energy consumption of SM is slightly lower than the BM. But, the amount of material in the 3-38 am size range of the SM product is 20 % higher than BM at 3500 cm2/g Blaine fineness. Considering that the finish cement falls below 30 jam in size, this excess amount may prove the efficiency of the SM over BM when grinding CSR. d^-specific energy relationship shows that 3-38 urn size range is economical in the SM grinding.