Şizofreni alt tiplerinde serum IL,IB,IL-2,IL-6 ve IL-8 düzeyleri ve klinik değişkenlerle ilişkisi
  1. Tez No: 142094
  2. Yazar: YILMAZ BAYIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. MURAT KULOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Sitokin, înterlökin, Schizophrenia, Cytokine, Interleukin
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
I. ÖZET Giriş: Şizofrenide son zamanlarda yapılan immünolojik çalışmalarda sitokinler odaklanılan konulardan biri olmuştur. Bu çalışmada bazı interlökinlerin serum düzeylerinin şizofreni alt tipleri ve klinik değişkenlerle olan ilişkisi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma süresince Fırat Üniversitesi Fırat Tıp Merkezi Psikiyatri Kliniği ve Polikliniğine başvuran ve yatarak ya da ayaktan tedavi gören DSM-IV tanı ölçütlerine göre şizofreni tanısı almış ve çalışma ölçütlerine uyan 18 paranoid tip, 16 dezorganize tip, 15 farklılaşmamış tip ve 12 rezidüel tip şizofren hasta ile 25 sağlıklı kontrol grubu çalışmaya dahil edilmiştir. Hasta grubunda çalışmaya başlamadan önce dört haftalık bir arınma periyodu ve gerekli hastalarda stabilizasyon uygulanmıştır. Hastalara sosyodemografık ve klinik bilgi formu ve Kısa Psikiyatrik Değerlendirme Ölçeği (KPDÖ) uygulanmıştır. Kan örnekleri, çalışma kriterlerine uyan hasta ve kontrol gruplarından sabah 08.00-1 1.00 saatleri arasında alınarak serum IL-ip, IL2, IL-6 ve IL-8 düzeylerine bakılmıştır. Bulgular: İL- ip düzeyleri açısından kontrol grubuyla paranoid tip şizofrenili hastalar arasında, dezorganize tip ile paranoid tip ve farklılaşmamış tip sergileyen hastalar arasında anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. IL-2 düzeyleri açısından; kontrol grubuyla rezidüel tip şizofrenili hastalar arasında anlamlı farklılık belirlenirken; bu farklılık kontrol grubuyla sırasıyla dezorganize ve farklılaşmamış tip sergileyen hastalar arasında çok daha belirgindi. IL-6 düzeylerine bakıldığında; değişik gruplar arasında anlamlı farklılık mevcuttu. IL-8 düzeyleri açısından; kontrollerle paranoid tip ve paranoid tiple sırasıyla dezorganize, farklılaşmamış ve rezidüel tipler arasında anlamlı farklılıklar belirlendi. Cinsiyete göre yapılan karşılaştırmalarda ise; İL- İp düzeyleri yalnızca farklılaşmamış grupta anlamlı cinsiyet farklılığı gösterdi. IL-2 düzeyi, dezorganize tipte erkeklerde anlamlı olarak daha yüksekti. Paranoid ve farklılaşmamış tip şizofrenili hastalarda IL-8 düzeyi erkekler lehine anlamlı olarak yüksek bulundu. Dezorganize şizofreni grubunda IL-2 ve IL-6 arasında anlamlı pozitif korelasyon belirlendi. Sonuç: Bulgularımız, şizofrenide immün bozukluğun olabileceği görüşünü desteklemekte ve teyit etmektedir. Bu hastalarımızın otoimmün bir süreç geçirmekteolduğu ihtimali ile örtüşmektedir. Dahası bu immün değişiklik şizofren hastaların alt gruplarındaki karakteristik klinik değişkenlerle ilişkilendirilebilir.
Özet (Çeviri)
II. SUMMARY Background: Recently immunological investigations have been focused on the pathophysiology of schizophrenia. In the present study, we examined the interaction between serum levels of some interleukins and schizophrenia subtypes and clinical variables. Method: The study group was composed of 18 paranoid type schizophrenic patients, 16 disorganized type schizophrenic patients, 15 undifferentiated type schizophrenic patients and 12 residuel type schizophrenic patients according to DSM- IV who applied to Firat University School of Medicine Department of Psychiatry, and 25 healthy control subjects. In the patients, four-week wash-out period was carried out. The patients were administered sociodemographical and clinical data form and Brief Psyhiatric Rating Scale (BPRS). Blood samples were obtained from the patients and controls between 08.00-1 1.00 hours. Afterwards, serum IL-1(3, IL2, IL-6 and IL-8 were determined. Results: In regard to IL-ip levels, there were significant differences between controls and patients with paranoid type, and between disorganized type patients and paranoid or undifferentiated type patients. There were obvious differences about IL-2 levels between controls and patients with residuel type, dezorganized type or paranoid or undifferentiated type. IL-6 exhibited significant gender differences in a variety of comparisons. There were significant differences about IL-8 levels between controls and paranoid type patients and between paranoid type patients and disorganized, undifferentiated and residuel type patients. In regard to gender difference, IL-ip levels showed sex difference in only undifferentiated patients. IL-2 levels were more elevated in males than females in disorganized type schizophrenic patients. Males had higher IL- 8 levels compared to those of females in paranoid and undifferentiated schizophrenic patients. In patients with disorganized type, there was positive correlation between IL-2 and IL-6. Conclusion: Our findings suggest that immunological factors may have an important role in the pathophysiology of schizophrenia. This condition may be associated with the fact that these patients suffer from an autoimmunological process.Furthermore, this immunological change may be associated with the characteristic clinical characteristics of clinical subtypes of schizophrenia.