Yüksek voltajlı enerji iletim hatlarından kaynaklanan elektromanyetik alan ile hematolojik maligniteler ilişkisi
Relation between hematological malignancies and electromagnetic fields generated by high voltage power lines
  1. Tez No: 142477
  2. Yazar: HAKAN ÖZDOĞRU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA PAYDAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik alan, Hematolojik malignite, Tesla vu, Electromagnetic fields, Hematological Malignancy, Tesla Vlll
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hematoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Yüksek Voltajlı Enerji İletim Hatlarından Kaynaklanan Elektromanyetik Alan İle Hematolojik Maligniteler İlişkisi Epidemiyolojik ve deneysel çalışmalar düşük frekanslı yüksek gerilim hatlarından kaynaklanan elektromanyetik alan ve artmış kanser riski arasında muhtemel ilişki olduğunu düşündürmektedir. Ancak elektromanyetik alanların kanser patogenezindeki rolü hala kesin olarak belirlenememiştir. Litaratürde hematolojik maliğn hastalıklarla ilgili çalışmalar ise çok sınırlıdır. Bu çalışma enerji iletim hatlarında oluşan elektromanyetik alanların hematolojik maliğn hastalıkların etioloj isindeki rolünü belirlemek amacı ile planlanmıştır. 1996-2004 yıllan arasında Adana şehir merkezinde Seyhan ve Yüreğir ilçelerinde yaşayan insanlar arasında multiple myeloma tanısı alan, toplam 21 olgu, kronik lenfositik lösemi tanısı almış toplam 20 olguda, kronik myelositer lösemi tanısı almış toplam 15 olguda, myelodisplastik sendrom tanısı almış toplam 14 olguda, ve akut lenfoblastik lösemi tanısı almış toplam 9 olguda, akut myeloid lösemi tanısı almış toplam 15 olguda (hematolojik malignitesi olan yaşlan 21-100 arasında 50' si erkek toplam 94 olgu) ; Adana Seyhan Barajında üretilen 66 kV güç ve 50 hertz frekanslı lineer enerji nakil hatlarından kaynaklanan elektromanyetik alanın rolü araştınldı. Manyetik alan kaynağı olarak yüksek voltajlı elektrik güç hatlan seçildi. Manyetik alanın retrospektif olarak hesaplanması enerji dağıtım şirketinin (Türkiye Elektrik İşletmesi Anonim Şirketi,TEİAŞ) kayıtlanna göre yapıldı. Adana' da Seyhan baraj mda üretilen elektriğin dağılımım sağlayan Adana-Tarsus hattındaki, belirtilen yıllarda evleri 66 kV üçlü paralel enerji hatlanna 500 metreden yakın olanlar, Adana İl Sağlık Müdürlüğünün 112 acil ambulans hizmetleri için hazırlattığı iki noktalı haritada(l: 10000 ölçekli) işaretlendi. Bilgisayar programındaki kayıtlardan uzaklıklar hesaplandı. Kümülatif olarak 0.2 den az, 0.2-0.39, 0.4 ve daha fazla mikro Tesla yılı olarak manyetik alan etkisinde kalanların yaş ve cinslerine göre dağılımlan belirlendi. Sonuçta, hematolojik malignitesi olan ve elektromanyetik alandan etkilenen toplam olgulardan akut lenfoblastik lösemi grubunda elektromanyetik etkilenme yönünden istatistiksel olarak önemli, diğer gruplarda önemsiz bulunmuştur. Bu bulgular literatür bulgulan ile uyumludur. Halk sağlığı yönünden yeni tesis edilecek enerji iletim hatlarının olası etkileri göz önünde tutularak geçiş hatlanmn yerleşim yerlerinden uzak tesis edilmesi uygun olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Relation Between Hematological Malignancies and Electromagnetic Fields Generated by high Voltage Power Lines Epidemiological and experimental studies makes us suggest that there is a relation between the electromagnetic fields caused by low frequency and the increased cancer risk. But the role electromagnetic fields play at cancer pathogenes is not certainly determined. In literature the studies about the hematological malignancies is limited. Our study is trying to determine the role of electromagnetic fields that is generated by high voltage power lines at the etiology of hematological malignancies. The role electromagnetic fields played which was generated by 66 KV power and 50 hertz frequency was observed between 1996-2004 at Adana's city center (Seyhan and Yüreğir), on 21 patients with multiple myeloma patients, on 20 patients with chronic lymphocytic leukaemia, on 15 patients with chronic myeloid leukaemia, on 14 patients with myelodysplastic syndrome, on 9 patients with acut lymphoblastic leukaemia and on 15 patients with acut myeloid leukaemia.(94 cases with hematological malignancies whereas 50 are male and they are 21-100 years of age ) High voltage electric power lines was chosen as a source for magnetic field. The retrospective calculations of magnetic fields was made by the records of energy distrubution company (Türkiye Elektrik İşletmesi Anonim Şirketi,TEÎAŞ).The distances were calculated from the entries on computer. The buildings that are closer than 500 meters to the 66 kV tripple parallel line which are on the Adana-Tarsus electrical power line that distrubutes the energy, were located on two pointed equidistant map (scale 1/10000) on the dates indicated above. Cumulatively,the ones that are under the effects of magnetic fields less than 0.2, between 0.2-0.39, and more than 0.4 micro Tesla year were determined by their age and sexes. Finally, from all patient groups that has hematological malignancies, elctromagnetic fields' effects at lymphoblastic leukaemia group was important while it was unimportant at the other groups.These findings is convenient with the findings in literature. According to the possibilities of harmful effects made by energy lines it can be appropriate for public health to build the lines far from the settled areas.