Deriving a dynamic programming algorithm for batch scheduling in the refinement calculus
Toplu iş çizelgeleme için bir dinamik programlama algoritmasının inceltme kalkülüsünde türetimi
- Tez No: 143422
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. HALİT OĞUZTÜZÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Formal Metodlar, İnceltme, Program Sentezi, Formal Methods, Refinement, Program Synthesis
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
İnceltme Kalkülüsü adım adım program oluşturan bir formalizasyondur. Bu yaklaşımda, bir program belirtiminden inceltme kuralları uygulanarak türetilir. İnceltme Kalkülatörü TUCS, Finlanda'da geliştirilmiş olup, İnceltme Kalkülüsü'ne araç desteği sağlamaktadır. Bu tez teorinin uygulanabilirliğini ve aracın performansım ölçmeyi amaçlayan bir örnek olay incelemesi sunmaktadir. İnceltme Kalkülatörü tek- makinada toplu iş çizelgeleme için dinamik programlama algoritması türetiminde kul lanılmıştır. Kuadratik bir algoritma bu problemin formal belirtiminin çalıştırılabilir koda inceltilmesiyle türetilmiştir. İlgili tamm bölgesi teorilerine ve hedef dilde soyut lama mekanizmalarına daha fazla desteğin gereği farkedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Refinement Calculus is a formalization of stepwise program construction. In this approach a program is derived from its specification by applying refinement rules. The Refinement Calculator, developed at TUCS, Finland, provides tool support for the Re finement Calculus. This thesis presents a case study aiming to evaluate the applicability of the theory and the performance of the tool. The Refinement Calculator is used for deriving a dynamic programming algorithm for a single-machine batch scheduling prob lem. A quadratic algorithm is derived by refining a formal specification of this problem into executable code. The need for stronger support for relevant domain theories and abstraction mechanisms in the target language have been noted.