Leftover space as a value and potentiality for the public realm in the city
Kentte kamusal alan için bir değer ve potansiyel olarak artık mekan
  1. Tez No: 143620
  2. Yazar: ELA ALANYALI ARAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELAHATTİN ÖNÜR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: artık mekân, sahiplenme, kamusal alan, kendini ifade, aksiyon, leftover space, appropriation, public realm, self-expression, action
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu tez, artık mekânların, kamusal alana katkılarına göre, oluşturdukları değer ve potansiyelleri araştırmaktadır. Kentte kamusal alan konusunda tutarlı bir bakış açısı geliştirmek için, kent mekânına -kamusal alana katkıda bulunan bir kullanım özelliği olarak sahiplenme kavramını da içeren- teorik yaklaşımlar ele alınmıştır. Bunun yanısıra, uygulanmış projelerdeki tasarım yaklaşımları araştırılmış, ve elde edilen kavramlar ve değerler göz önüne alınarak kamusal alanın bir modeli elde edilmiştir. Tez, geliştirilen bu modele göre, artık mekânların kendine has özelliklerini ve onlara uygun bir tasarım yaklaşımını ortaya koymaktadır. Genelde pek önemsenmeyen bu mekânların bir değer olarak düşünülebileceği iddiası ile, mekânların hem kullanım özellikleri, hem de fiziksel özellikleri göz önüne alınmıştır. Çalışma, Ankara kentinde gözlemlenen tiplere referansla Türkiye'deki artık mekânların özellikleri -ve kamusal alan için oluşturdukları değer ve potansiyeller üzerine bir tartışmayla son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis is an inquiry on leftover spaces, regarding their values and potentialities for the city, according to their contributions to the public realm. To develop a consistent understanding of the public realm in the city, it encompasses a comprehensive survey of theoretical approaches towards urban space, including a discussion on the concept of appropriation as a specific mode of using spaces which contributes to the public realm. Design attitudes in applied projects are researched through literature, and a critical model of public realm is obtained concerning the elaborated concepts and objectives. The thesis demonstrates the peculiarities of leftover spaces and a contemplative design attitude towards them, in relation to the developed model. Both actual use and physical characteristics of spaces are matters of concern, with the claim that such disregarded urban spaces can be conceived as values for the city. The study ends with a discussion on the characteristics of leftover spaces in the context of Turkey, as values or potentialities for public realm, discussed in relation to the types observed in the city of Ankara.