Hybrid learning algorithm for intelligent short-term load forecasting
Akıllı kısa dönem yük öngörümü için karma öğrenim algoritması
  1. Tez No: 143640
  2. Yazar: AYÇA KUMLUCA TOPALLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET ERKMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Zeka, Karma Öğrenim, Sinirsel Ağlar, KDYÖ, Artificial Intelligence, Hybrid Learning, Neural Networks, STLF
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Kısa dönem yük öngörümü (KDYÖ), güç üretim sürecinin önemli bir kısmıdır. Yıllardır, olasılıksal zaman dizisi gibi geleneksel yaklaşımlarla elde edilmiştir; fakat son zamanlarda yazında, yapay zekaya dayalı yeni yöntemler ortaya çıkmış ve endüstride eslrilerinin yerini almaya başlamışta. Son gelişmeleri izlemek ve çağdaş bir sisteme sahip olmak için, sinirsel ağlarla Türkiye'de KDYÖ üzerine bir araştırma yapmak hedeflenmiştir. Bu amaçla, Türkiye'nin toplam elektrik yükünü bir gün önceden öngören bir yöntem düşünülmüştür. Var olan geçmiş verileri ağırlıkları uyarlamada kullanmak ve bu bağlantıları değişen şartlara göre daha fazla ayarlamak için, çevrim-dışı öğrenim ile gerçek zamanlı öngörümü birleştiren karma bir öğrenim planı geliştirilmiştir. Daha doğru öngörüm için, adım aralığım döngülü ayarlamak da ayrıca önerilmiştir. Bütün yük tiplerini tek bir sinirsel ağ modeli kapsayamayacağından dolayı, veriler karakter farklılıklarma göre kümelendirilmişlerdir. Bundan başka, özel günler normal eğitim kümelerinden çıkarılmış ve ayrı olarak ele alınmışlardır. Böylece, çalışma günlerini, hafta sonlarım ve özel tatil günlerini içeren tüm yük tipleri için bir çözüm önerilmiştir. Giriş değiştirgenlerinin seçimi için, ana bileşen çözümlemesine dayalı bir teknik önerilmiştir. Denektaşı olarak geleneksel bir ARMA modeli oluşturulmuş ve aynı veriler için sonuçlar karşılaştırılmıştır. Önerilen yöntem her zaman, özellikle de tatil yükleri için daha düşük hatalar vermiştir. 2002 yılı verileri için ortalama yanılgı %1.60 olarak elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Short-term load forecasting (STLF) is an important part of the power generation process. For years, it has been achieved by traditional approaches stochastic like time series; but, new methods based on artificial intelligence emerged recently in literature and started to replace the old ones in the industry. In order to follow the latest developments and to have a modern system, it is aimed to make a research on STLF in Turkey, by neural networks. For this purpose, a method is proposed to forecast Turkey's total electric load one day in advance. A hybrid learning scheme that combines off-line learning with real-time forecasting is developed to make use of the available past data for adapting the weights and to further adjust these connections according to the changing conditions. It is also suggested to tune the step size iteratively for better accuracy. Since a single neural network model cannot cover all load types, data are clustered due to the differences in their characteristics. Apart from this, special days are extracted from the normal training sets and handled separately. In this way, a solution is proposed for all load types, including working days, weekends and special holidays. For the selection of input parameters, a technique based on principal component analysis is suggested. A traditional ARMA model is constructed for the same data as a benchmark and results are compared. Proposed method gives lower percent errors all the time, especially for holiday loads. The average error for year 2002 data is obtained as 1.60%.