Use of nails as settlement reducers under footing-a model study
Zemin çivilerinin oturma azaltıcı olarak kullanılmasının model üzerinde incelenmesi
  1. Tez No: 143670
  2. Yazar: İSA KUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET UFUK ERGUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Soil Nails, Footings, Model Study, Settlement
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Oturma azaltıcı olarak zemin çivilerinin kullanılması laboratuar ortamında 1g fiziksel model üzerinde araştırılmıştır. Temel zemin çivilerine yapısal olarak bağlanmadan çivilerin üzerine serbestçe oturtulmuştur. Kazıklı temel sistemlerinden daha büyük yer değiştirmeye bağlı olarak iyi gelişmiş bir paylaşım mekanizması geçerlidir. Temel-zemin-çivi sisteminin mekaniği 30 mm x30 mm (B) kare temel, 200 mm küp kutularda kontrollü basınç altında yoğrularak hazırlanmış kaolin kil konsolide edilmiş ve B, 1.5B, 2B ve 3B uzunluğunda toprağa sokulan 4 lü ve 9 lu çivi grupları kullanılarak çalışılmıştır. Temel oturmaları bütün gruplarda sabit bir temel yükü altında ölçülmüştür. Her bir grup için çok sayıda test yapılmış ve ayrıca düşeyle 15° ve 30° açı yapan çivilerle de belirli sayıda deneyler yapılmıştır. Görülmektedir ki temeller altındaki oturmayı sınırlandırmak için çivi kullanmak gelişmeye açık bir tekniktir. Sonuç olarak temel altında kullanılması gereken etkili minimum çivi uzunluğu 1.5 B dır. Oturma miktarını kabul edilebilir sınırlar altında tutabilmek için kullanılması gereken çivi sayısı ve uzunluğu hesaplanabilir. Yapılan çalışmalar neticesinde çivilerin oturma azaltıcı olarak en verimli konumunun çivinin zemine düşeyle 15° açı ile çakılması olarak bulunmuştur. Yüzeysel temellerin oturma problemleri için dizayn edilmesinde ön yükleme, grouting, taş kolonlar gibi tekniklere nazaran zemin çivisi en iyi ve en ekonomik çözüm olabilir. Sıkışabilen zeminler üzerinde inşa edilecek temellerin projelendirilmesinde çiviler ile profesyonel çözüm yöntemleri önerilmeden önce gerçek boyutlu temeller ile araştırma yapılması gerekmektedir. Anahtar Kelimeler : Zemin Çivisi, Temel, Model Kazık, Oturma
Özet (Çeviri)
Use of nails under footings as settlement reducing elements is investigated using a physical 1g model in the laboratory. Nails are not connected to footing structurally and footing rests on nails freely in the model. Due to greater displacements than usually encountered in pile foundation systems a well developed sharing mechanism prevails. The mechanics of the footing-soil-nail system is studied with a model of 30 mm x 30 mm (B) square footing. Remolded kaolin clay is consolidated under controlled stresses in 200 mm cube containers. 4 and 9 nail groups are inserted into soil in B, 1.5B, 2B and 3B lengths. Footing settlements are measured under a constant foundation loading for all groups. Several tests are performed in each group, and nails which make 15° and 30° with the vertical are also tested in limited numbers. It is clearly observed that use of nails under footings to limit settlement is a potential improvement technique. It is concluded that the effective minimum nail length that should be used under footings is 1.5 B. The length and the number of nails to be used under a footing to limit the settlement to allowable values can be calculated. 15° inclined nails with the vertical are found to be more effective in reducing the settlements. It is foreseen that nailing may be a better and cost effective solution to shallow foundation design problems compared to other techniques like preloading, reinforced earth grouting, stone columns etc. It is recommended that full size research should be made in compressible soils before setting up professional design rules for footing design.