Another approach to cinema: Bergson minus Deleuze
Sinemaya başka bir bakış: Bergson eksi Deleuze
- Tez No: 145539
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER ARACAGÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Henri Bergson, Gilles Deleuze, Sinema, Film felsefesi, Sezgi, Hareket İmge, Zaman İmge. IV, Henri Bergson, Gilles Deleuze, Cinema, Film philosophy, Intuition, The Movement-Image, The Time-Image
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET SİNEMAYA BAŞKA BİR BAKIŞ: BERGSON EKSİ DELEUZE Selda Salman Grafik Tasarım Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Zafer Aracagök Eylül, 2004 Bu çalışmada, Henri Bergson ve Bergson'un fikirlerini Hareket-İmge ve Zaman-İmge adlı sinema kitaplarında temel alan Gilles Deleuze'ün düşünceleri doğrultusunda sinema felsefi olarak ele alınmıştır. Deleuze'ün çalışmalarındaki Bergsoncu etkiyi açığa çıkarabilmek için Bergson felsefesi detaylı olarak incelenmiştir. Bergson'un felsefi yaklaşımı serimlendikten sonra Deleuze'ün sinema kitaplarındaki Bergson terimlerinin izi sürülmüş ve Bergsoncu etki açığa çıkarılmıştır. Böylece Deleuze'ün sinema felsefesinini değerlendirme noktasında yeterli olabilecek felsefi terimlerinin yeteri kadar değerlendirilmediği ve kendi kavramlarını Bergson felsefesine yerleştirdiği öne sürülerek Deleuze'ün Bergson'cu yaklaşımına bir eleştiri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANOTHER APPROACH TO CINEMA: BERGSON MINUS DELEUZE Selda Salman M.F.A. in Graphical Arts Supervisor: Zafer Aracagök September, 2004 In this work, cinema has been investigated philosophically through the ideas of Henri Bergson and Gilles Deleuze, who uses Bergson's ideas as a basis in his cinema books The Time-Image and The Movement-Image. To clarify the effect of Bergson in Deleuze's works, a detailed account of Bergsonian philosophy has been investigated. After stating Bergson's philosophy, the trace of his philosophical terms are revealed in Deleuze's cinema books, and thereby a critique of Deleuze's Bergsonian approach has been developed by pointing out that Deleuze does not consider Bergson's philosophical terms, which are efficient enough to consider cinema philosophically, and implants his own concepts into Bergsonian approach.