Nübüvvet'in ispatında mucizenin rolü
The role of the miracle in proving prophethood
  1. Tez No: 146403
  2. Yazar: MUSTAFA GENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM ÖZARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mucize, Nübüvvet, Tabiat kanunları, Miracle, Prophet, The laws of nolure
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
II ÖZET Yüksek Lisans Tezi NÜBÜVVETİN İSPATINDA MUCİZENİN ROLÜ Mustafa GENÇ Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temci İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı Kelam Bilim Dalı 2004, Sayfa: IX+89 Mucize, Allah tarafından, elçisine verilmiş olan olağanüstü bir olaydır. Peygamberin Allah'ın elçisi oluşu ancak bir mucizeyle mümkündür. Bu konuda Ehli Sünnet alimleri de mucizeyi nübüvvetin en büyük delili olarak görmüş ve peygamberin kendi sözüyle peygamberliğinin geçerli olamayacağını ancak“Bu benim mucizemdir”diye söyler ve muhatapları ondan aciz kalırsa, iddiasının doğru olacağını ifade etmişlerdir. Nübüvvet ile mucize arasındaki ilişki ise Allah, peygamberini bir şeye güçlü kılması diğer insanları bunu yapmaktan men etmesidir. Mucizenin peygamberin ismetiyle faziletiyle ve kemâliyle bir alakası yoktur. Mucizenin ispat değeri vardır, o da peygamberlik iddiasında bulunan kişinin Allah'ın peygamberi olduğunun kanıtıdır. Mucize, yalancı ile doğruyu birbirinden ayıran olağanüstü bir olaydır. Allah'u Teala yalancının elinde mucizeyi gerçekleştirmez, bilakis Allah'u Teala o mucize iddiasını tam tersine çevirir. Böylece, mucize sadece peygambere has kılınmış ve sadece onun elinde gerçekleştirilmiş olur.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Master Thesis THE ROLE OF THE MIRACLE IN PROVING PROPIIETIIOOD Mustafa GENÇ The University of Fırat Social Sciences Institute Basic Islamic Sciences Theology Branch 2004, Page: IX+89 A miracle is an event which is given to his messenger by the God. A prophet's being God's messenger can only be done by a miracle. The doctors of Islamic teheology believe that miracle is one of the most important proves of the prophelhood. They say that a prophet can't be a real prophet anless he says“this is my miracle”. If his collacutor are incapable in such a situation his claim becomes right. The miracle has to be proved. That prove is the prophet's prophethood. A miracle is an extraordinary event which separates the liar from the honest. The Creater of the world doesn't realize the miracle with a liar. On the other hand, God turns the liar's miracle inside out. Thus a miracle was only given to a prohet and it can only be realized in his hand.