Cumhuriyet Üniversitesi kampüs atıksu arıtma tesisinde nitrifikasyon prosesi verimliliğinin bir yıl boyunca tesisin işletme şartlarına göre değişiminin belirlenmesi
Determination of nitrification performance variations of campus wastewater treatment plant of Cumhuriyet University for a year based on operational parameters of the plant
- Tez No: 149951
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLNUR COŞKUNER JASİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aktif çamur sistemi, İşletim parametreleri, Nitrifikasyon, Activated sludge system, Operational parameters, Nitrification
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
İİİ ÖZET Yüksek Lisans Tezi CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ KAMPUS ATIKSU ARITMA TESİSİNDE NİTRİFİKASYON PROSESİ VERİMLİLİĞİNİN BİR YIL BOYUNCA TESİSİN İŞLETME ŞARTLARINA GÖRE DEĞİŞİMİNİN BELİRLENMESİ Nur Seher ÖZDEMİR Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Gülnur COŞKUNER JASİM Cumhuriyet Üniversitesi atıksu arıtma tesisi, üniversitenin evsel ve hastane atıksularını birlikte arıtacak şekilde tasarımlanmıştır. Tesisin biyolojik arıtma ünitesi uzun havalandırmalı aktif çamur sistemi şeklinde inşaa edilmiştir. Bu çalışmada, Cumhuriyet Üniversitesi atıksu arıtma tesisinde bir yıl boyunca nitrifikasyon prosesinin varlığı ile tesisin işletme şartlan ve atıksu karakteristiğinin nitrifikasyon prosesi üzerine etkileri çalışılmıştır. Bilindiği üzere uzun havalandırmalı sistemler yüksek çamur yaşını sağlayabildiklerinden, soğuk mevsimlerde de nitrifikasyon prosesine imkan tanıyabilmektedirler. Ekim 2003 tarihinden itibaren bir yıl boyunca her ay tesisin 15 farklı noktasından anlık numuneler alınarak sıcaklık, pH ve çözünmüş oksijen değerleri ölçülmüştür. Ayrıca, A KM (Askıda katı madde), BOİ5 (Biyolojik oksijen ihtiyacı) ve amonyak azotu analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçları, AKM, BOİ5 ve amonyak azotu giderim verimlerinin tüm yıl boyunca yüksek olduğunu göstermektedir. Ayrıca; spektrofotometrik yöntemle yapılan analizlerde aktif çamur tesisi giriş ve çıkış suyundaki nitrat azotu seviyeleri belirlenmiş ve bu sonuçlar da sistemde biyolojik nitrifikasyon prosesinin varlığını onaylamıştır. Bu çalışma, üzeri kapalı olarak inşaa edilen uzun havalandırmalı aktif çamur sistemlerinin, mevsimsel değişimlere rağmen tüm yıl boyunca etkin bir nitrifikasyon prosesini temin etmek amaçlı kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT MsC Thesis DETERMINATION OF NITRIFICATION PERFORMANCE VARIATIONS OF CAMPUS WASTEWATER TREATMENT PLANT OF CUMHURİYET UNIVERSITY FOR A YEAR BASED ON OPERATIONAL PARAMETERS OF THE PLANT Nur Seher ÖZDEMİR Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Enviromental Engineering Supervisor: Yrd. Doç. Dr. COInur COŞKUNER JASİM Wastewater treatment plant of Cumhuriyet University was designed to treat domestic wastewater of the university and wastewater of the university hospital together. Extended aeration activated sludge system was built as a biological treatment unit of the plant. In this sudy, presence of nitrification process in wastewater treatment plant of Cumhuriyet University over a year and affects of both operational parameters of plant and wastewater characteristic on nitrification process was studied. As it is known, that extended aeration systems provide long sludge ages and as a result these systems can maintain nitrification process even in cold seasons. Grab samples from fifteen different locations of the plant were collected on a month during one year since October 2003 and temperature," pH and dissolved oxygen values were measured. In addition, SS (Suspended solids), BOD5 (Biological oxygen demand) and ammonia- nitrogen analyses were carried out. Results of analyses shows that SS, BOD5 and ammonia- nitrogen removal rates are high during a year. In addition, nitrate nitrogen level of influent and effluent wastewater were measured by spectrofotometric method and these results also confirmed that there is biological nitrification in the system. This work also showed covered extended aeration activated sludge reactors can be used effectively to maintain biological nitrification in all seasons in spite of seasonal variations.