Evsel atık su çamuru ile şarap endüstrisi atık su çamurunun birlikte susuzlaştırılması
Co-dewatering of municipal waste water sludge and industry waste water sludge
  1. Tez No: 150022
  2. Yazar: ARZU SARA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NUSRET ŞEKERDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Municipial wastewater sludge, wine industry wastewater treatment sludge, dewatering, conditioning, capillary suction time, specific resistance to filtration, filtration time IX
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ EVSEL ATIKSU ÇAMURU İLE ŞARAP ENDÜSTRİSİ ATIKSU ÇAMURUNUN BİRLİKTE SUSUZLAŞTIRILMASI Arzu SARA Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 2004, Sayfa : 42 Bu çalışmada evsel atıksu çamuru ile şarap fabrikası arıtma tesisi çamurunun birlikte şartlandırma ve susuzlaştırma kabiliyetleri incelenmiştir. Susuzlaştırma çalışmalarında dönen kaplı santrifüj, şartlandırma işlemlerinde ise katyonik polielektrolit kullanılmıştır. Susuzlaştırma verimi kapiler emme süresi (CST), özgül filtrasyon direnci (SRF) ve filtrasyon süresi (FS) parametreleri ile değerlendirilmiştir. Sonuçlara göre en düşük su içeriği pH 2.5' te elde edilmiştir. CST, SRF ve FS verilerine göre şarap fabrikasından gelen çamurun polielektrolit ile şartlandırılmasında dahi oldukça zor susuzlaştınldığmı ve şarap fabrikası arıtma çamuruna hacimsel olarak 1/2 oranmda aktif çamur ilave edildiğinde şarap arıtma çamurunun susuzlaştırma veriminin önemli bir şekilde arttığı bulunmuştur. Bu karıştırma oranı 1/8 olduğunda ise çamur karışımının susuzlaştırma kapasitesinin evsel atıksu arıtma çamurunun susuzlaştırma kapasitesinden daha iyi olduğu da bulunmuştur. Anahtar Kelimeler : Evsel atıksu arıtma çamuru, şarap endüstrisi arıtma çamuru, susuzlaştırma, şartlandırma, kapiler emme zamanı, özgül filtrasyon direnci, filtrasyon süresi VIII
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS THESIS CO-DEWATERING OF MUNICIPAL WASTEWATER SLUDGE AND WINE INDUSTRY WASTEWATER SLUDGE Arzu SARA Firat University Gratuate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering 2004, Page: 42 In this study, the contidioning and dewatering capables of wasted sludge from municipal wastewater treatment plant and sludge from wine industry wastewater treatment plant has been investigated. Rotary bowl centrifugal was utilized for dewatering and cationic polyelectrolyte was used for contioning. Dewatering efficiencies have been evaluated according to capillary suction time, specific resistance to filtration and filtration time. According to results, the lowest water content was achieved in 2.5 of pH. According to CST, SRF and FS data, it was found that the sludge from wine industry wastewater treatment plant was even very diffucult to be dewatered by polyelectrolyte conditioning and dewaterability of wine treatment sludge was significantly increased when the wine endustry wastewater treatment sludge was mixed with activated sludge at volumetric ratio of 1/2. In addition, it was found that dewaterability of mixed sludge was better than that of municipial wastewater sludge at mixing ratio of 1/8.