L-izolösinin ters misel ile ekstraksiyonu ve doğal gaz hidratlarıyla geri ekstraksiyonunun incelenmesi
Extraction of L-isoleucine by reverse micellar system and investigation of backward extraction by gas hydrate
  1. Tez No: 150050
  2. Yazar: ZÜHAL DÖVYAP
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. EMİNE BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Reverse micelle extraction, gas hydrate, mass transfer coefficient, Aliquat 336, L-isoleucine
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi L-İZOLÖSİNİN TERS MİSEL İLE EKSTRAKSİYONU VE DOĞAL GAZ HİDRATLARTYLA GERİ EKSTRAKSİYONUNUN İNCELENMESİ Zühal DÖVYAP Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Emine BAYRAKTAR Bu çalışmanın amacı, fermentasyon ürünü L-izolösinin (L-He) sulu fazdan ekstraksiyonu için ters misel sisteminin tasarımını yapmak, ayırma verimini maksimum yapmak için parametrelerin etkisini incelemek ve bu fazdan amino asitin geri ekstraksiyonu için gaz hidrat yöntemini geliştirmektir. Bu nedenle farklı yüzey aktif maddeler (AOT, Alamine 336, TOA, Aliquat 336) ve farklı çözücülerin (izooktan ve oleyil alkol) farklı pH'lardaki L-Ile çözeltilerinden oluşan kombinasyonları 150 ml'Iik erlenlerde orbital çalkalayıcıda denenerek en yüksek verimde L- Ile'nin ekstraksiyonunu sağlamak için çalışılmıştır. Farklı yüzey aktif madde derişimleri, eş yüzey aktif madde derişimleri ve farklı pH'larda deneyler gerçekleştirilerek Aliquat 336, 1- dekanol (eş yüzey aktif madde) ve izooktan sisteminde ters misel yapısı elde edilmiştir, 200 mM Aliquat 336, 1-dekanol (%20 v/v), izooktan (T=30 °C, pH=12) sisteminde %82 verim elde edilmiştir. Yapılan ön çalışmalarda ekstraksiyon verimine sulu ortam pH'ı, yüzey aktif madde derişimi ve tuz derişiminin etkisi incelenmiştir. pH'ın ve eş yüzey aktif madde derişiminin artmasıyla elektrostatik etkileşimlerden dolayı ekstraksiyon verimi artmıştır. Ayrıca farklı faz oranlarında yapılan deneyler, faz oranının ters misel oluşumunu çok fazla etkilemediği göstermiştir. Amino asit derişimi, Aliquat 336 derişimi ve karıştırma hızı etkileri 80 mm iç çaplı, 100 mm yüksekliğindeki, iki fazı da mekanik karıştırmah cam ekstraktörde (stirring cell) gerçekleştirilmiştir. Bu sistemde, zamanla örnek alınarak, L-üe'nin sulu fazdan organik faza ekstraksiyonundaki toplam kütle aktarım katsayısı ve organik faz film kütle aktarım katsayısı incelenmiş, Aliquat 336 derişimi ve karıştırma hızının toplam kütle aktarım katsayılarını arttırdığı bulunmuştur. Organik faz kütle aktarım katsayısının karıştırma hızı ve Aliquat 336 derişiminden çok fazla etkilenmediği söylenebilir. Sonuç olarak bu ekstraksiyon sistemini su tarafı difüzyon direncinin ve arayüzeydeki çözünme direncinin kontrol ettiği şeklinde yorumlanabilir. Gaz hidrat yöntemiyle geri ekstraksiyonda, propan ile plexiglas hücre kullanılarak hidrat oluşturma çalışmaları yapılmış, ancak yüksek basınç düşük sıcaklıkta propanm sıvılaşması, hidrat oluşumunu engellemiştir. Bu nedenle C02 ile pirinç reaktör kullanılarak çalışmalara devam edilmiştir. 471 psig basınç ve 6,94°C'den itibaren hidrat oluştuğu gözlenmiştir. Bu sistemde gaz hidrat oluşumu ters misel fazın kırılması sağlanarak aşırı derişik olan L-Ile'nin saf olarak çökmüş ve geri ekstraksiyon veriminin %75 olduğu bulunmuştur. 2004, 108 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Ters misel ekstraksiyonu, gaz hidrat, kütle aktarım katsayısı, Aliquat 336, L-İzolösin.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EXTRACTION OF L-ISOLEUCINE BY REVERSE MİCELLAR SYSTEM AND INVESTIGATION OF BACK EXTRACTION BY GAS HYDRATE Zühal DÖVYAP Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor :Assoc.Prof.Dr. Emine BAYRAKTAR The aim of this study is to design the reverse micelle system for the extraction of L-isoleucine (L-Ile) from the aqueous phase, to review the effects of the parameters in order to maximize the separation yield and finally to develop the gas hydrate method for the backward extraction of the amino acid from the subject phase. For this reason, it was tired to get the maximum L-Ile extraction yield by means of testing the L- Ile solutions of various pH values, including the combinations of various surfactants (AOT, Alamine 336, TOA, Aliquat 336) and various solvents (isooctane and oleyl alcohol), in the Erlenmeyer flasks by orbital shaker. The reversed micelles formation were obtained in Aliquat 336, 1-decanol (co-surfactant) and isooctane system by making experiments at various surfactant and co-surfactant concentrations and various pH values. An efficiency of 82% was obtained as extraction yield in 200 mM Aliquat 336, 1-decanol (20%,v/v) and isooctane system (T=30°C, pH=12). During the pre-study activities, the effects of the pH value in aqueous phase, surfactant concentration and salt concentration, on the extraction yield were examined. It was observed that the extraction yield increased when the pH and co-surfactant concentrations increased as well. Additionally, the experiments made at various phase ratios, showed that the phase ratio did not affect the reversed micelle formation so much. The amino acid and Aliquat 336 concentrations and the effects of stirring speed were tested in a stirring cell with two mechanical stirring capable phases, having an inner diameter of 80 mm and a length of 100 mm. In this system, the total mass coefficient and organic phase film mass transfer coefficient during the extraction of L-Ile from the aqueous phase to the organic phase were reviewed and it was determined that Aliquat 336 concentration and the stirring speed increased the total mass transfer coefficients. However the organic phase mass transfer coefficient was not so much affected by the stirring speed and Aliquat 336 concentration. As a result, it was assessed that the diffusion resistance at the side of water and the interface dissolution resistance controlled this extraction system. In the backward extraction study accomplished by using the gas hydrate method, it was tried to obtain a hydrate formation with propane and plexiglas cell, but the liquefaction of propane at the high pressure and low temperature, impeded the study. For this reason, the studies were continued by using C02 and brass reactor. The hydrate formation was observed starting from 471 psig pressure and 6.94 °C. In this system the reversed micelles phase was intentionally broken, and it was determined that the super saturated L-Ile precipitated pure form and the backward extraction yield was 75%. 2004, 108 pages