Karga Kamışlık ve Kuşakçı dağları ile bu dağlar arasında yerleşmiş Gözeli-Kavak yüksek dağiçi ovaları (Elazığ) florası
The flora of Karga, Kamışlık and Kuşakçı mounts and Gözeli-Kavak plateaus locatedbetween these mounts (Elazığ)
  1. Tez No: 150072
  2. Yazar: İSMAİL TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞEMSETTİN CİVELEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, Türkiye, Elazığ, Endemik. X, Flora, Turkey, Elazığ, Endemic. XI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
ÖZET Doktora Tezi KARGA, KAMIŞLIK VE KUŞAKÇI DAĞLARI İLE BU DAĞLAR ARASINDA YERLEŞMİŞ GÖZELİ-KAVAK YÜKSEK DAĞİÇİ OVALARI (ELAZIĞ) FLORASI ismail TURKOGLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 206 Bu araştırma 2001-2003 yıllan arasında Karga, Kamışlık ve Kuşakçı Dağları ile bu dağlar arasında yerleşmiş Gözeli-Kavak Yüksek Dağiçi Ovalarında (Elazığ) gerçekleştirilmiştir. Bu süre içerisinde 3762 bitki örneği toplanmıştır. Bu örneklerin adlandırılmasından sonra, 82 familya, 391 cins ve 900 tür ve tür altı seviyede takson saptanmıştır. Araştırma alanından saptanan 900 taksonun 3'ü Pteridophyta, 897'si Spermatophyta bölümlerindendir. Spermatophyta'ya ait taksonların 3'ü Coniferophyta, geriye kalan 894'ü Magnoliophyta alt bölümündedir. Magnoliophyta'ya ait 894 taksonun 778'i Magnoliopsida, 116'sı Liliopsida sınıflarında yer almaktadır. Araştırma alanından saptanan 97 takson (% 10.8) Türkiye için endemiktir. 95 takson B7 karesi için yeni kayıttır. Taksonların bitki coğrafyası bölgelerine dağılım oranlan şöyledir: Îran-Turan elementleri 317 (%35.2), Avrupa-Sibirya elementleri 49 (%5.4), Akdeniz elementleri 44 (%4.9). En büyük on familya ve takson sayıları şöyledir. Asteraceae 121, Fabaceae 105, Brassicaceae 69, Lamiaceae 69, Poaceae 55, Caryophyllaceae 49, Apiaceae 35, Boraginaceae 34, Scrophulariaceae 30, Rosaceae 25. En büyük on cins ve takson sayılan şöyledir: Astragalus 21, Silene 16, Trifolium 15, Vicia 14, Alyssum 13, Centaurea 13, Salvia 12, Veronica 1 1, Euphorbia 10, Ranunculus 10.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis THE FLORA OF KARGA, KAMIŞLIK AND KUŞAKÇI MOUNTS AND GÖZELİ-KAVAK PLATEAUS LOCATED BETWEEN THESE MOUNTS (ELAZI?) İsmail TÜRKO?LU Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology 2004, Page: 206 This research was carried out in Karga* Kamışlık and Kuşakçı mounts and Gözeli- Kavak plains located between these mounts (Elazığ) between 2001-2003. 3762 plant specimens were collected in this period. After the identification of these specimens, 82 families, 391 genera and 900 level of species, subspecies and variates taxa were determined. Three out of the 900 taxa determined in the research area belong to Pteridophyta division, the remaining 897 taxa belong to Spermatophyta division. Three taxa belong to Coniferophyta subdivision, the remaining 894 taxa were Magnoliophyta subdivision which belongs to Spermatophyta division. 116 taxa were in the Liliopsida class and 778 taxa were Magnoliopsida class each of which belongs to Magnoliophyta subdivision. 97 taxa determined in the research area (% 10.8) were endemic for Turkey. 95 taxa were new record from square B7. The scattering ratios of the taxa to the phytogeographic regions were as follows: Irano-Turanian elements 317 (%35.2), Euro- Siberian elements 49 (%5.4), Mediterranean elements 44 (%4.9). The largest ten families and taxon numbers were as follows: Asteraceae 121, Fabaceae 105, Brassicaceae 69, Lamiaceae 69, Poaceae 55, Caryophyllaceae 49, Apiaceae 35, Boraginaceae 34, Scrophulariaceae 30, Rosaceae 25. The largest ten genera and taxon numbers are as follows: Astragalus 21, Silene 16, Trifolium 15, Vicia 14, Alyssum 13, Centaurea 13, Salvia 12, Veronica 11, Euphorbia 10, Ranunculus 10.