Karya tipi koyunlarda doğumdan sonraki erken dönemde ana ve kuzu davranışları
Mother and lamb behaviours of the karya type sheep at the early postpartum
  1. Tez No: 150393
  2. Yazar: SEVAL ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TUFAN ALTIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Karya Tipi, Ana Davranışları, Kuzu Davranışları, Kuzu Yaşama Gücü, Karya Type, Maternal Behaviour, Lamb Behaviour, Lamb Survival
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
oz Karya Tipi Koyunlarda Doğumdan Sonraki Erken Dönemde Ana ve Kuzu Davranışları Bu araştırma, Karya Tipi koyunlarda doğumdan sonraki erken dönemde ana ve kuzu davranışlarını tanımlamak, doğumdan sonra koyun ve kuzuların grup halinde ya da bireysel bölmelerde tutulmasının davranışlara etkisini ve yine davranışlar üzerine sistematik çevre faktörlerinin etkilerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Toplam 43 Karya Tipi koyun ve bu koyunlardan doğan 85 kuzu çalışmanın hayvan materyalini oluşturmuştur. Doğum süresi, doğumdan sonra kuzuyu ilk yalamaya kadar geçen süre, kuzuları toplam yalama süresi ve plasenta atım süresi sırasıyla 95.8, 0.5, 92.9 ve 190.5 dakika olarak ve doğum süresince yatma kalkma sayısı ise 5.9 kez olarak bulunmuştur. Kuzularda, doğumdan sonra ayağa kalkma teşebbüsüne kadar geçen süre (dk), doğumdan sonra ayağa kalkana kadar geçen süre (dk), doğumdan sonra emmeye teşebbüse kadar geçen süre (dk), doğumdan sonra ilk emmeye başlayana kadar geçen süre (dk), ayağa kalktıktan sonra emmeye teşebbüse kadar geçen süre (dk), ayağa kalktıktan sonra emmeye başlayana kadar geçen süre (dk), ilk emme süresi (sn), ikinci emmeye kadar geçen süre (dk), ikinci emme süresi (sn), 3. gün anayı bulma süresi (sn), 3. hafta canlı ağırlığı (kg), 10. hafta canlı ağırlığı (kg), 3. hafta yaşama gücü ve 10. hafta yaşama gücüne ait ortalamalar (%) ise sırasıyla, 14.3, 24.9, 40.2, 61.5, 16.0, 37.3, 31.0, 6.6, 37.3, 81.0, 5.97, 11.98, 0.88, 0.77 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
-11- ABSTRACT Mother and Lamb Behaviours of the Karya Type Sheep at the Early Postpartum The aim of this research was to define the maternal and lamb behaviours at the early postpartum, to determine the effects of holding mother with their lambs at individual and group parts on behaviour, and also to establish the effects of systematic environmental factors on behaviours in Karya Type sheep. Totally, 43 ewe and 85 lambs of these ewes were used as animal material. The length of the labour, duration of the first licking period after labour, total licking period and falling duration of the placenta were determined as 95.8, 0.5, 92.9 ve 190.5 min, respectively, and mean number of standings and lays of the sheep during the birth was determined as 5.9 First attempts to stand of the lambs (min), duration of this standing period (min), first suck attempts after labour (min), duration of the start of the sucking period after standing (min), first sucking period (sec), duration of the first and the second sucking period (min), second sucking period (sec), meeting period of the lamb and mother at the 3rd day (sec), live weight of the lamb at the 3rd week (kg), live weight of the lamb at the 10th week (kg), lamb survival at the 3rd week and the mean of the lamb survival (%) were determined as 14.3, 24.9, 40.2, 61.5, 16.0, 37.3, 31.0, 6.6, 37.3, 81.0, 5.97, 11.98, 0.88, 0.77 respectively.