Bulanık mantık tabanlı anestezi derinlik kontrolü ve matlab simülasyonu
Fuzzy logic based anaesthesia depth control and matlab simulink
- Tez No: 150573
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAMDİ MELİH SARAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anestezi, Bulanık Çıkarım Sistemi, Bulanık Mantık, MATLAB, Simülasyon
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
IV BULANIK MANTIK TABANLI ANESTEZİ DERİNLİK KONTROLÜ VE MATLAB SİMÜLASYONU Sibel ŞANLI Elektrik Elektronik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2004 Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Hamdi M. SARAOĞLU ÖZET Anestezi kelime anlamı olarak hissizlik demektir. Ameliyat olan hastanın ağrı duymasını engellemek için anestezi uygulanır. Anestezi çeşitli ilaçlarla gerçekleştirilir. Bu ilaçların dozları iyi ayarlanmalıdır. Çünkü düşük doz hastanın ağrı duymasına neden olur ve yüksek doz ise ölüme kadar götürebilir. Hastanın hayati fonksiyonları izlenerek anestezi derinliği anlaşılmaktadır. Bu nedenle hasta takibi önemlidir. Bu çalışmada anestezi derinliğinin, hastadan alınan kan basıncı ve nabız bilgilerine bağlı olarak, bulanık mantık ile kontrolü ve MATLAB Simülasyonu ele alınmıştır. İlk aşamada, hastalardan veriler toplanarak, anestezi derinliği ile hayati fonksiyonlar arasındaki ilişki saptanmıştır. Bir veri tabanı oluşturulup, bilgisayar programı hazırlanmıştır. Böylece operasyon esnasında hastadan elde edilen tansiyon ve nabız bilgilerine göre uygulanması gereken optimum anestezi oranı, anestezistlere ön bilgi mahiyetinde yardımcı olmak maksadıyla verilmiş olacaktır. Geliştirilen ön bilgi sistemi sayesinde, bilhassa uzun süren operasyonlarda dikkatlerinin zayıflaması nedeniyle karşılaşabilecek olumsuz durumlar engellenmiş olabilecektir. Sistemin getireceği potansiyel faydalar şöyle sıralanabilinir; 1 ) Hasta güvenliğini artırmak, 2) Optimum anestezik ajan kullanımı ile ekonomi sağlamak, 3) Optimum anestezik kullanımıyla çevrenin korunmasına yardımcı olmak.
Özet (Çeviri)
FUZZY LOGIC BASED ANAESTHESIA DEPTH CONTROL AND MATLAB SIMULINK Sibel ŞANLI Department of Electrical and Electronics Engineering, MSc. Thesis, 2004 Supervisor: Asist. Prof. Dr. Hamdi M. SARAO?LU SUMMARY The verbal meaning of anesthesia is insensitivity. Anesthesia is applied to prevent patient, from severe pain. Anesthesia is carried out with different medications. The dosage of the medication should carefully be. Because, the low dosage causes the patient to feel the pain and high dosage may lead to death. The depth of anesthesia can be observed by following the vital functions of the patient. Therefore, it is important to observe the patient under surgical operation. In this study, the depth of anesthesia was examined with fuzzy logic control and Matlab simulink based on the blood pressure and pulses taken from the patient. In first step, connection in between depth of anesthesia and vital functions was determined by collecting data from patients. A data base and a computer software was prepared. In second step, Matlab simulation was realized by rules constructed in the fuzzy inference system. It is going to be a great help to the anesthetist for how much agent he/she would need according to the patient's needs. Therefore, this study's optimum amount of agent calculation based on the blood pressure and pulses is going to be a significant help to the anesthetist. This pre-calculation system not only anticipates the agent amount but also will certainly prevent negative events such as loss of attention during long operation by the anesthetist. The potential benefits of the system are as follows; 1- To increase patient's safety, 2- To pratice economy by using optimum amount of anesthetic agent, 3- To help protect the environment by using optimum anesthetic agent. Keywords : Anesthesia, Fuzzy Inference System, Fuzzy Logic, MATLAB, Simulink.