Atık mermer tozunun zeminlerin serbest basınç dayanımına etkisi
Effect of the waste marble dust on unconfined compressive strength of soils
- Tez No: 150767
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL ZORLUER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Teknik Eğitim, İnşaat Mühendisliği, Technical Education, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Stabilization, Compaction, Marble Dust, Unconfined Compressive Strength
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Mermer tozu en küçük boyutlu mermer atıklarıdır. Büyük çoğunluğu 300 mikronun altında olan mermer tanecikleridir. Oluşan toz miktarı Afyon ve İscehisar bölgesi için yaklaşık 125.000 ton / yıl gibi bir rakama ulaşmaktadır. Bu miktarın çoğu atık olarak kalmakta ve çevre kirliliğine neden olmaktadır. Bu atıkların kullanımı çevre kirliliğinin azalmasına katkıda bulunacaktır. Bu çalışmada atık mermer tozu, stabilizasyon katkı maddesi olarak kullanıldı. Mermer tozu, zeminin kuru ağırlığına göre belirli yüzde oranlarında ilave edilmiştir. Benzer çalışmalarda dikkate alınarak karışım oranları %3-5-8 ve 10 olarak seçildi.Kompaksiyon ve serbest basınç deneyleri için deney numuneleri hazırlandı. Bu çalışma sonunda; kompaksiyon karakteristiklerine baktığımızda maksimum kuru yoğunluk katkı miktarının artışına paralel olarak artmaktadır. Mermer tozu katkı miktarındaki artışın eksenel gerilme değerlerinde artış sağladığı yapılan serbest basınç deneylerinden gözlenmiştir.Anahtar Kelimeler : Stabilizasyon, Kompaksiyon, Mermer Tozu, Serbest Basınç Dayanımı
Özet (Çeviri)
Marble dust is the most small marble waste. All of the them are marble granule having 300 micron size. Marble dust form about 125.000 ton/year in Afyon and İscehisar. Most of the dust waste and cause enviromental pollitian. Using of the waste contributes to decrease of the enviromental pollutian. In this study, waste marble dust was used as stabilization additive material. The marble dust was added according to dry weight of the soil in spesific percent ratios. These mixture ratios were selected as 3-5-8 and 10% considering other studies. Test samples were prepared for compaction and unconfined compressive experiments. İn the result of the study,if the compaction characteristics are considered maximum dry weight increases when amount of the additive increases. ît is observed from the unconfined compressive strength, axial stres values increase when amount of the marble dust increases.