Türkiye'de üretilen farklı 16 tesise ait yongalevhaların bazı fiziksel ve mekanik özelliklerinin karşılaştırılması
The comparision of some pysical and mechanical properties of particleboards manufactured in 16 different plants in Turkey
- Tez No: 150932
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÖKHAN GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yongalevha, Fiziksel özellikler, Mekanik özellikler, Standard, Türkiye, Particleboard, Physical Properties, Mechanical Properties, Standard, Turkey
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TÜRKİYE'DE ÜRETİLEN FARKLI 16 TESİSE AİT YONGALEVHALARIN BAZI FİZİKSEL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Zeynel Abidin YILMAZ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Gökhan GÜNDÜZ Ocak 2004, 72 sayfa. Bu çalışmada, Türkiye'de yongalevha sanayisinde faaliyet gösteren 16 işletmeye ait levhalar, ilgili standardlara göre fiziksel ve mekanik özellikleri bakımından incelenmiştir. Sonuçlar işletmeler arasında ve EN 312'ye göre değerlendirilmiştir. Eğilme direnci en düşük ve en yüksek sırasıyla 8,43 N/mm2 ve 16,89 N/mm2 olarak bulunmuştur. Yüzeye dik yöndeki çekme direnci ise en düşük ve en yüksek sırasıyla 0,155 N/mm2 ve 0,768 N/mm2 olarak belirlenmiştir. EN 312 kalite standardına göre eğilme direnci 13,00 N/mm2, yüzeye dik yöndeki çekme direnci ise 0,350 N/mm2 olması gerekmektedir. mÖZET (devam ediyor) Elde edilen sonuçlara göre, yongalevhalar işletmeleri aralarında önemli farklılıklar göstermiştir. Yongalevhalann genel olarak EN 312 kalite standardlarına uyumluluk oranı %61,12 olarak belirlenmiştir. Bu durum Avrupa Birliği' ne giriş sürecinde olan Türkiye için geliştirilmesi gereken bir oran olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis THE COMPARISION OF SOME PYSICAL AND MECHANICAL PROPERTIES OF PARTICLEBOARDS MANUFACTURED IN 16 DIFFERENT PLANTS IN TURKEY Zeynel Abidin YILMAZ Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Forestry Industrial Engineering Thesis Advisor: Assist Prof. Dr. Gökhan GÜNDÜZ January 2004, 72 pages. In this study, particleboards manufactured in 16 different plants were investigated recording their physical and mechanical properties. The results were compared according to EN-312 standard. Bending strength was found as 8,43 N/mm2 minimum and 16,8 N/mm2 maximum. Internal bond strength was found 0,155 N/mm2 minimum and 0,768 N/mm2 maximum. According to EN-312 standard, bending strength must be at least 13 N/mm2 and internal bond strength must be 0,350 N/mm2.ABSTRACT (continued) According to the results, there are some significant differences observed between these plants (enterprises), the compatibility ratio was calculated as %6 1,1 2 to EN- 312 standard, this ratio must be increased for Turkey which is in the state of joining European Union.