Seismic performance evaluation and analysis of steel structures with semi-rigid connections
Yarı-rijit bağlantılı çelik çerçevelerin analizleri ve sismik performanslarının değerlendirilmesi
- Tez No: 153397
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN BALKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yan-Rijit Çelik Bağlantılar, 2 Boyutlu Doğrusal Olmayan Analiz, Statik İtme Analizi, Kapasite Spektrum Metodu, Sismik Performans vıı, Semi-Rigid Steel Connections, 2-D Nonlinear Analysis, Pushover Analysis, Capacity Spectrum Method, Seismic Performance
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
oz YARI-RİJİT BAĞLANTILI ÇELİK ÇERÇEVELERİN ANALİZLERİ VE SİSMİK PERFORMANLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÖN, Selim Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Can BALKAYA Haziran 2004, 159 Sayfa Tasarım aşamasında çelik yapıların kolon-kiriş bağlantıları, tam olarak rijit veya mafsal formda varsayılıp, tasarım bu varsayımların ışığında sonuçlandırılmaktadır. Diğer taraftan; pratikte, çelik kolon-kiriş bağlantıları, ne tam olarak rijit ne de tam olarak mafsal davranışı göstermekte olup, bağlantıların karakteristik davranışları gerçekte bu iki özel durum arasında yer almaktadır. Yapının deprem yüklerine karşı gerçeğe yakın davranışının bilinmesi, binanın ileride karşılaşabileceği depremler sonucu oluşabilecek can ve mal kayıplarını minimum seviyeye indirecektir. Bu çalışmada 2 boyutlu çelik çerçevelerin sismik performansları, 1996 yılında yayımlanan ATC-40 dokümanında önerilen Kapasite Spektrum Modeli ile değerlendirilmiştir. Performans hesabı yapılacak olan rijit ve yan-rijit çerçevenin, tüm geometric ve yükleme bilgilerini tanımlamak, doğrusal olmayan analizleri gerçekleştirmek için yeni bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. viBu çalışmada 3 katlı farklı açıklıklara sahip çelik çerçeveler rijit ve farklı yarı-rijit bağlantı tiplerine gore değişik formlarda incelenip, farklı deprem ve zemin bölgeleri için sismik performanları karşılaştırılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda, yarı-rijit bağlantılı çerçevelerin daha büyük deplasman değerleriyle beraber daha düşük ivme etkisi altında kaldığı görülmüştür. Bu sünek ve enerji emici davranış neticesinde, çerçeve elemanlarında oluşan gerilmelerin, rijit bağlantılı çerçeve elemanlarına gore ciddi şekilde azaldığı görülmüştür. Bununla beraber, belirli bir noktadan sonraki çok düşük rijitliklere sahip çerçeve performanslarının olumsuz yönde etkilendiği kaydedilmiştir. Sonuç olarak, uygun performans, servis sınırlan ve optimum eleman kesitleri için bağlantılar üzerine gerekli çalışmalar yapılarak, yapının inşa edileceği deprem bölgesi ve zemin koşullarına göre en uygun tasarım gerçekleştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEISMIC PERFORMANCE EVALUATION AND ANALYSIS OF STEEL STRUCTURES WITH SEMI-RIGID CONNECTIONS ÖN, Selim M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr.Can BALKAYA June 2004, 159 Pages At the design stage, column-beam connections of steel structures are assumed as fully rigid or as hinges, and the design is completed with these assumptions. On the other hand, in practice, steel column-beam connections show neither fully rigid nor fully hinge behaviour, and the characteristic behaviour of the connections lies between these two special cases. Performing realistic calculation of these forces and knowing the behaviour of structures close to reality will decrease life and goods losses to the minimum level in a probable of earthquake to be encountered in the future. In this study, seismic performance of 2-D steel frames were evaluated by Capacity Spectrum Method proposed in the ATC 40 document published in 1996. A new computer program was developed in order to define all geometric and loading data and to perform nonlinear analysis of rigid and semi rigid steel frames for which the performances will be evaluated. ivIn case studies, 3-Floor Steel Frames that have different bay numbers were investigated in various forms according to the rigid and different semi rigid connection types. In addition, the performances these frames for various seismic regions and soil conditions were compared. According to the results, it was observed that semi rigidly connected frames are under the effect of smaller ground acceleration have greater displacement values. As a consequence of this ductile and energy dissipative response, it was seen that the stresses in the members of frame become considerably small, relative to the stresses in the rigid frames'. Furthermore, the performances of semi-rigid frames can be affected negatively beyond such a low rigidity. Consequently, the most convenient design should be made according to the seismic and soil region where the structure to be constructed by performing the necessary studies on the connection details in order to achieve desired performance, serviceability and optimum member criteria.