Production of carbon nanotubes by chemical vapor deposition
Kimyasal buhar çökeltme yöntemi ile karbon nanotüp üretimi
- Tez No: 153526
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR GÜNDÜZ, DOÇ. DR. BURHANETTİN ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karbon Nanotüp, Kimyasal Buhar Çökeltme, Elektron Demeti, Nanoteknoloji. vıı, Carbon Nanotube, Chemical Vapor Deposition (CVD), Electron Beam (e-beam), Nanotechnology
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
oz KİMYASAL BUHAR ÇÖKELTME YÖNTEMİ İLE KARBON NANOTÜP ÜRETİM! Ayhan, Umut Barış Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Danışman: Prof. Dr. Güngör Gündüz Yardımcı Danışman: Doç. Dr. Burhanettin Çiçek Temmuz 2004, 75 sayfa Bu çalışmada, bilim dünyasının da en çok ilgisini çeken araştırma konularından biri olan karbon nanotüpler iki ayrı yöntem kullanılarak üretilmiştir. Bu yöntemler, (i) nanotüp üretiminde daha önceden de kullanılmakta olan 'Kimyasal Buhar Çökeltme' ve (ii) daha önce nanotüp üretiminde hiç kullanılmayan 'Elektron Demeti' yöntemidir. Her iki yöntemde de nanotüpü elde edebilmek için katalizör olarak nanodemir kullanılmıştır. Nanodemir tanecikleri demir (III) nitrat ve tetra- etoksisilan karışımı çözeltinin kuvars cam üzerine sürülüp önce 450 °C de vakum altında kavrularak sonra da 500 °C de 'nitrojen + hidrojen' altında indirgenmesi yapılarak elde edilmiştir. Kimyasal buhar çökeltme yönteminde asetilen gazı 600°C'de ve 750 °C'de ayrıştırılarak karbonun demir üzerine çökmesi sağlanmıştır. Elektron vıdemeti yönteminde ise ayrıştırma işlemi gaza darbeli yüksek voltaj uygulanarak yapılmış ve karbonun kuvars üzerine çökmesi sağlanmıştır. İki sistemden de alınan örnekler 'Geçirmeli Elektron Mikroskopu (TEM)' ve 'Raman Spektroskopi' yöntemleri ile incelenmiştir. TEM resimleri ve Raman spektroskopi sonuçları örneklerde karbon nanotüp üretiminin başarıldığını göstermektedir. TEM resimlerinde görülen nanotüplerin hepsinin çok duvarlı nanotüpler olmasına karşın Raman spektroskopi sonuç ları tekduvarlı karbon nanotüplerin varlığını da ortaya koymaktatır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRODUCTION OF CARBON NANOTUBES BY CHEMICAL VAPOR DEPOSITION Ayhan, Umut Barış M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Güngör Gündüz Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Burhanettin Çiçek July 2004, 75 pages Carbon nanotubes, which is one of the most attractive research subject for scientists, was synthesized by two different methods: Chemical vapor deposition (CVD), a known method for nanotube growth, and electron beam (e-beam), a new method which was used for the first time for the catalytic growth of carbon nanotubes. In both of the methods, iron catalyst coated silica substrates were used for the carbon nanotube growth, that were prepared by the Sol-Gel technique using aqueous solution of Iron (III) nitrate and tetraethoxysilane. The catalytic substrates were then calcined at 450 °C under vacuum and iron was reduced at 500°C under a flow of nitrogen and hydrogen. In CVD method the decomposition of acetylene gas was achieved at 600 °C and 750 °C and the carbon was deposited on the iron catalysts for nanotube growth. However, in e-beam method the decomposition of IVacetylene was achieved by applying pulsed high voltage on the gas and the carbon deposition on the silica substrate were done. The samples from both of the methods were characterized using transmission electron microscopy (TEM) and Raman spectroscopy techniques. TEM images and Raman spectra of the samples show that carbon nanotube growth has been achieved in both of the method. In TEM characterization, all nanotubes were found to be multi-walled carbon nanotubes (MWNT) and no single-walled carbon nanotubes (SWNT) were pictured. However, the Raman spectra show that there are also SWNTs in some of the samples.