Orta Karadeniz bölgesi pentatomidae (heteroptera) türleri üzerine faunistik ve taksonomik bir araştırma
A faunistic and taxonomic study on the pentatomidae (heteroptera) species of the Middle Black Sea region of Turkey
  1. Tez No: 154875
  2. Yazar: AHMET DURSUN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. VEYSEL KARTAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Karadeniz Bölgesi, Pentatomidae türleri, fauna, taksonomi, The Middle Black Sea Region, Pentatomidae, species, fauna, taxonomy
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
IV ORTA KARADENİZ BÖLGESİ PENTATOMIDAE (HETEROPTERA) TÜRLERİ ÜZERİNE FAUNİSTİK VE TAKSONOMİK BİR ARAŞTIRMA ÖZET Bu araştırmada, Orta Karadeniz Bölgesi 'nin, Samsun, Sinop, Ordu, Amasya, Tokat ve Çorum illeri içindeki, 269 farklı lokaliteden, 2000-2003 yılları arasında toplanan 5567 adet ergin Pentatomidae (Heteroptera) örneği üzerinde çalışılmıştır. Örneklerin laboratuvarda prepara edilerek teşhis edilmesi sonucu, Podopinae altfamilyasına ait 10 tür, Pentatominae altfamilyasına ait 50 tür, Asopinae altfamilyasına ait 3 tür olmak üzere, toplam 63 tür tesbit edilmiştir. Bu çalışma ile, Orta Karadeniz Bölgesi'nde Pentatomidae faunası içerisinde bilinen tür sayısı 69'a yükselmiştir. İncelenen 63 türün, ayrı ayrı sinonimleri, Türkiye ve dünyadaki dağılımları, incelenen örnek sayıları ve toplama yeri ile ilgili etiket bilgileri verilmiştir. Her bir türe ait, örneklerin üzerinden toplandığı bitkilerin isimleri verilmiş, türlerin ayırt edici taksonomik özellikleri, literatürde verilen bilgiler gözden geçirilerek, örnekler üzerinden şekillerle tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
A FAÜNISTIC AND TAXONOMIC STUDY ON THE PENTATOMIDAE (HETEROPTERA) SPECIES OF THE MIDDLE BLACK SEA REGION OF TURKEY ABSTRACT In this study, investigation was conducted on 5567 adult Pentatomidae (Heteroptera) specimens collected between 2000 and 2003 from 269 different localities in Samsun, Sinop, Ordu, Amasya, Tokat and Çorum provinces of the Middle Black Sea Region of Turkey. After preparing and identifying the samples in the laboratory, a total of 63 species were found, 10 of which are belonged to the subfamily Podopinae, 50 of which to the subfamily Pentatominae and 3 of which to the subfamily Asopinae. With this study, the known species number of the Pentatomidae fauna of the Middle Black Sea Region was increased from 30 to 69. The label data on synonyms, distributions in Turkey and on the world, the sample number and collection locality for each of the 63 species investigated were given. The names of the plants on which the samples were collected were given; after reviewing the information given by the related literature, the distinctive taxonomic characteristics of the species were determined on the samples