Türkiye'de denizleri açık sularının Ekim 2000'deki fitoplankton kompozisyonu
  1. Tez No: 155008
  2. Yazar: NURAY SOYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜRKAN EKİNGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye denizleri, fitoplankton, bolluk ve biyokütle, Turkish Seas, phytoplankton, abundance and biomass u
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
öz Ana amacı, fitoplankton dağılımına bağlı olarak Türkiye denizleri açık sularının verimffîğinîn belirlenmesi olan bu çalışmada, Ekim 2000' de fitoplanktonun tür kompozisyonu, bîyoküÜe ve bolluğu karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Karadeniz, Marmara denizi, Ege denizi ve Akdeniz' den toplanan 97 fitoplankton örneği analiz edilmiştir. Çalışma süresince, toplam 111 takson bulunmuş, bunun 102 adedi tür düzeyinde tanımlanmıştir. Ekim 2000' de tüm denizlerde 6 farklı fitoplankton grubu bulunmuştur. Bunlardan, dinoflagellatlar en yüksek tür çeşitliliği gösterirken, diyatomlar, tüm denizlerin fitoplankton biyokütlesînde en önemli role sahip olmuşlardır. Bunun dışında, en yüksek hücre bolluğuna sahip grup, Karadeniz ve Ege denizinde kokkolitoforlar (başlıca Emîlianîa huxleyf), Marmara denizinde diyatomlar ve Akdeniz-Levantin Baseni' nde küçük kamçılılar olmuştur. Her denizin yüzey suyundaki ortalama fitoplankton bolluk ve biyokütle değerleri hesaplanmış ve bu değerler sırasıyla, Karadeniz' de 172x1 03 hücre l“1, 826 ug f1, Marmara denizinde 14xl03 hücre T1, 159 ug l”1, Ege denizinde 2x10s hücre T l, 10 ug T1 ve Akdeniz-Levantin Baseni' nde 7x10s hücre l"1, 13 \xg T1 olarak bulunmuştur. Dominant türler açısından Karadeniz île Ege denizi arasında bir benzerlik bulunmuştur. Bîr kokkolitoforîd olan Emiliania hwcleyi bu iki denizde de en bol bulunan tür olmuştur. Bu tür özellikle Karadeniz' de daha bol bulunmuş ve toplam bolluğun %89' unu oluşturmuştur. Örneklemenin daha kapsamlı olmasına bağlı olarak, fitoplankton bolluğundaki dağdım, Karadeniz' de diğer denizlerden daha homojen bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In Ms study, of which the main aim is the determination of phytoplankton characteristics of the offshore waters of Turkish Seas, species composition, abundance and Momass of phytoplankton were comparatively investigated for the period of October 2000. A total of 97 phytoplankton samples collected from the Black Sea, the Marmara Sea, the Aegean Sea and the Mediterranean-Levantine Basin were analysed. During the study, a total of 11 1 phytoplankton taxa were found and 102 of them have been identified at the species level. There were 6 different phytoplankton groups in October 2000 İn all seas. From these, dinoflagellates displayed the highest species diversity. Diatoms had the highest contribution to the phytoplankton biomass of all seas. Besides, the most abundant phytoplankton groups were coccolithophores (mainly Emiliania huxleyi) in the Black and the Aegean Seas, diatoms in the Marmara Sea and small flagellates in the Mediterranean-Levantine Basin. Average surface phytoplankton abundance and biomass values of each seas were estimated as 172x1ü3 cells l“1, 826 ug l”1 in 1fae Black Sea, 14x1ü3 cells l“1, 159 fig Î4 in the Marmara Sea, 2xl03 cells l”1, 10 p.g l'1 in the Aegean Sea, and 7xl03 cells T1, 13 ug T1 in the Mediterranean-Levantine Basin, respectively. There was a similarity in the dominant species between the Black and Aegean Seas. The coccoHthophorid Emiliania huxleyi has been dominant phytoplankton species in bom seas; especially in the Black Sea, its contribution to the total abundance reaching to 89%. Based on the extensive sampling, phytoplankton seem to have a rather homogenous abundance distribution in the Black Sea compared to other seas investigated.