Mersin-Tarsus otoyolu güney şevlerinin meydana gelen duraysızlıkların incelenmesi
An investigation of the landslides that are located at the southern slope of the Mersin-Tarsus motorway
  1. Tez No: 155017
  2. Yazar: NAGEHAN BARKIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEDAT TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şev duraylılığı, Heyelan, Mersin-Tarsus Otoyolu, Slope stability, Landslides, Mersin-Tarsus Motorway
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
oz Bu çalışma ile, yapımına 1992 yılında başlanan ve halen kullanımda olan 54 km uzunluğundaki, Tarsus ayırımı - Mersin Otoyolunun güney şevlerinde meydana gelen kaymalar incelenmiştir. Şev kaymalarının yoğunlaştığı alanlarda kumtaşı- kiltaşı ardalanması ve üzerinde kaim kaliş oluşumu hakimdir. Kalişin kalın olduğu bu kesimlerde kuzey şevleri inşaat sırasında da kaymış ve bir çok iyileştirme yöntemleri uygulanmıştır. İnşaat sırasında duraylı olan güney şevlerinin bazı kesimlerinde, daha sonraki yıllarda değişik boyutlarda kaymalar oluşmuş, özellikle 2001 Aralık aymda meydana gelen yoğun yağışlarla beraber kaymalar hızlanarak büyük boyutlara ulaşmıştır. Otoyolun güney şevlerinde meydana gelen çok sayıda kaymaların boyut ve jeolojik özellikleri dikkate alınarak Km 12+225-12+283 ve Km 21+276- 22+280 arasındaki iki kesim ayrıntılı olarak ele alınmış ve mühendislik jeolojisi açısından incelenmiştir. Anakayanın çokça ayrışmış ve kalişleşmenin yoğun olduğu şevlerde yenilmeler, dönel çökme türü dairesel kaymalar şeklinde gelişmiştir. Duraysızlığa neden olan parametreler, şev eğimi, şev yüksekliği, yeraltısuyu ve bu kesimdeki kaliş profilinin yapısal özellikleri olarak sıralanabilir. Bu amaçla her iki şevde de geriye dönük analizler yapılarak duraylılık koşullarındaki makaslama dayanım parametreleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The landslides, which are located at the southern slope of the 54 km long Mersin-Tarsus motorway, are investigated in this study. Construction of this part of the motorway started in 1992 and it is still utilized for transportation. Sandstone- claystone alternations and thick caliche formations over these alternations are dominant lithology in this dense slope-slide area. The northern slopes, where the caliche was thick, had slipped during the construction and several remedial methods have been applied to stabilize the slope-slides. Several landslides differing in areal extensions developed in some parts of the southern slopes that were stable during the motorway construction. Especially after heavy rains in December of 2001 those landslides accelerated and became larger in size. Considering the dimension and geological properties of the great number of landslides over the southern slope of the highway, two parts between Km 12+225- 12+283 and Km 21+276-22+280 were investigated in detail from the engineering geology perspective. Rotatory collapse type circular sliding failure evolved in slopes where the bedrock is heavily weathered and dense caliche formations are present. The parameters causing the slope instability have been determined as slope gradient, slope height, ground water and structural properties of the caliche formations in studied sections of the motorway. For this reason, back analyses were made and shear strength parameters in stability conditions were determined.