Kazık-zemin etkileşimindeki belirsizliklerin modellenmesi
Modelling of the indefiniteness in pile-soil interaction
  1. Tez No: 155038
  2. Yazar: ERDİNÇ DİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AZER KASIMZADE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kazık, kazıklı temeller, kazık-zemin etkileşimi, çok-katlı zemin, rijitlik matrisi, Pile, pile foundations, pile-soil interaction, multi-layered soil, rigidity- matrix
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Ill Kazık-Zemin Etkileşimindeki Belirsizliklerin Modellenmesi ÖZET Bu çalışmada kazık-zemin etkileşimi incelenmiştir. Temeller hakkında genel bilgiler verilmiş, kazıklı temeller ayrıca incelenmiş, daha sonra heterojen çok katlı yarım uzayda yerleştirilmiş kazık veya çok katil sistemin ayrıştırılması ile heterojenliklerin etkisi incelenmiştir. Burada, sonlu boyuna kuvvet ve düzlemle temas noktasındaki elastik kazık için, stokastik (rasgele) rijitlik matrisinin elemanlarım üretmek için çözüm önerilmiştir. Temeller, yapının tüm davranışını etkileyen, yeterli derecede güvenli ve ekonomik olması gereken elemanlardır. Temel problemleri, zemin davranışı ile yalandan ilgilidir. Bu nedenle zeminin karakteristikleri gözönünde bulundurulmalıdır. Kazıklı temeller, yapı yüklerini, zemin yüzeyinden daha derindeki zemine taşıtmak amacı ile kullanılan başlıca derin temel çeşididir. Kazıklı temellerin ana bileşenleri kazık başlığı ve kazıklardır. Kazıklar, yükleri daha derin zemine veya taşıma gücü yüksek kayaya aktaran uzun ve ince elemanlardır. Eksenel yüklenmiş bir kazığın içsel kuvvetlerinin ve yerdeğiştirmelerinin durumu, geometrisi, enkesit alan boyutları ve hem kazık malzemesinin hem de zeminin mekaniksel özelliklerinin dizaynına bağlıdır. Rijitlik matrisinin elemanlarının üretilmesi için, kazık ve ortamın rijitlik karakteristiklerine bağlı denge denklemi çözülmüştür.
Özet (Çeviri)
IV Modelling of The Indefiniteness in Pile-Soil Interaction ABSTRACT In this study, pile-soil interaction was studied. General knowledge were given about foundations, besides, pile foundations were investigated, and then the effect of inhomogeneities were studied with discretization of pile/multi-layer system embedded in heterogeneous multi-layer half-space. Here, we offer a technique for generating the elements of the stochastic rigidity matrix, for a longitudinal force and an elastic pile at the point of contact with a plate. Foundations, are elements that influence the whole behaviour of structure, require adequate safe and economic. Foundation problems are closely concerned with the behaviour of soil. Therefore, characteristics of soil keep in view. Pile foundations are the main kind of deep foundations used to carry and transfer the loads of the structure to the bearing ground located at some depth below ground surface. The main components of the pile foundation are the pile cap and the piles. Piles are long and slender members, which transfer the load to deeper soil or rock of high bearing capacity. The state of displacements and internal forces of an axially loaded pile depend on design its geometry, cross-sectional dimensions and mechanical properties of both the pile material and the soil. The problem of the stress distribution in heterogeneous elastic half-space was investigated. Equilibrium equation subjected to characteristics of pile and plane was solved for generation of elements of rigidity matrix.