Hybrid evolutionary algorithms for solving the register allocation problem
Yazmaç özgüleme problemi için evrimsel karma algoritmalar
  1. Tez No: 155163
  2. Yazar: BETÜL DEMİRÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HALUK TOPÇUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Evrimsel algoritmalar, melezleştirme, çaprazlama, yazmaç özgüleme Haziran 2004 Betül Demiröz
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
İçine gömülmüş sistemler, güç ve bellek alam gibi kısıtlamalarda uygulama programcılarına eşsiz bir kolaylık sağlamaktadır. Bu özellikler isteğe uygun derleyici tasarımını zorunlu kılmaktadır. Gömülü kodların çalışma performansım belirleyen en önemli aktörlerden biri derleyicinin yazmaç özgüleme safhasıdır. Değişkenleri yazmaçlara atmada 3r: belli sayıdaki değişkenlerin, kısıtlı sayıdaki yazmaçlara atılması) iyi bir yazmaç özgüleme kullanılmazsa, ciddi güç, performans ve kod büyüklüğü problemleri yaşanır. Bu tezde, yazmaç problemini çözebilmek için evrimsel karma algoritmalar kullanılmıştır. Tezde sunulan çözüm genetik algoritmaları yerel arama teknikleri ile birleştirmektedir. Sunulan algoritma, pek çok özelliğe sahip ve etki alanını da göz önünde bulunduran bir çaprazlama işleci sunmaktadır. Problemimizi gerçekleştirmemize bağlı olan sonuçlar iki farklı deneme çizgeleri kullanarak gerçekleştirilmiştir. Bunlardan ilki sentetik karşılaştırmalı değerlendirme deneyi kullanılarak, diğeri ise çok iyi bilinen karşılaştırmalı değerlendirme deneyleri kullanılarak yapılmıştır ve bu testlerin sonuçları sunulan yöntemin değişkenleri yazmaçlara özgülemede başarılı olduğunu göstermiştir. Aynı zamanda bu sonuçlar çizge boyama probleminin üzerine bina edilmiş, pek çok deneyde kullanılan buluşsal yazmaç özgülemesinden daha iyi sonuçlar vermektedir.
Özet (Çeviri)
Embedded systems are unique in challenges they present to application programmers, uch as power and memory space constraints. These characteristics make it imperative to lesign customized compiler passes. One of the important factors that shape runtime »erformance of a given embedded code is the register allocation phase of compilation. Failing o do good job on allocating variables to registers (i.e., determining the set of variables to be itored in the limited number of registers) can have serious power, performance, and code size :onsequences. This thesis explores the possibility of employing a hybrid evolutionary algorithm for egister allocation problem. The proposed solution combines genetic algorithms with a local learch technique. The algorithm exploits a novel, highly-specialized crossover operator that akes into account domain-specific information. The results from our implementation based )n synthetic benchmarks and routines that are extracted from well-known benchmark suites :learly show that the proposed approach is very successful in allocating registers to variables. n addition, our experimental evaluation also indicates that it outperforms a state-of-the-art egister allocation heuristic based on graph coloring for most of the cases experimented. keywords: Evolutionary algorithms, hybridization, crossover, register allocation. June 2004 Betül Demiröz vı