KBİ izabe, TÜGSAŞ ve organize sanayi bölge tesislerinin (Samsun, Tekkeköy) çevresel etkileri
The environmental impacts of Karadeniz Copper Industries (KBI) smelting plant, fertilizer industry (TÜGSAŞ) and the industrial park facilities (IPF) in Tekkeköy, Samsun
- Tez No: 156168
- Danışmanlar: PROF.DR. NECATİ TÜYSÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Samsun, Tekkeköy, KBİ, TÜGSAŞ, OSB, İzabe, Atık, Ağır metaller, Topraktaki kirlenme, Bitkideki kirlenme, Sudaki kirlenme, Samsun, Tekkeköy, Karadeniz Copper Industries Smelting Plant Fertilizer Industry, The Industrial Park Facilities, Waste, Heavy metals, Pollution in soil, Pollution in plants, Pollution in water. vn
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
ÖZET Tekkeköy (Samsun) yöresinde yer alan çalışma alam, Karadeniz Balar İşletmeleri (KBİ) İzabe Tesisi, Samsun Gübre Sanayi (TÜGSAŞ) Tesisi ve Samsun Organize Sanayi (OSB) Bölgesi tesislerini kapsarnaktadır. Bu çalışmada, bu tesislerin çevresel etkilerini belirlemek amacıyla, tesislerin çevresindeki toprak, bitki ve sularda ağır metal (genelde Cu, Pb, Zn, Fe, Mn, Cd ) ve S analizleri irdelenmiştir. Çalışma sahasındaki topraklarda Cu, Pb, Zn, Fe ve Mn kirliliği belirlenmiş olup, bu kirliliğin kaynağı tesislerdir. Cu kirliliği muhtemelen KBİ, Tügsaş ve OSB tesislerinden, Zn ve Pb kirliliği Tügsaş ve OSB tesislerinden kaynaklanmaktadır. Fe ve Mn kirliliğinin kaynağı ise, KBİ tesisidir. Dönemsel olarak kirlenme incelendiğinde, Ağustos 2000 döneminde Cu, S, Cd; Haziran 2001 döneminde Cu, Pb, Mn, Cd; Ekim 2001 döneminde de Cu, Zn, Fe, Mn, S ve Cd topraktaki hakim kirleticilerdir. KBİ (Bakır İzabe) tesisi atık alam çevresinden yüzey (0-20 cm) ve derinden (20-50 cm) alman toprak örneklerinde, yüzeydeki kirlenmenin derine göre daha fazla olduğu görülmektedir. KBİ ve Tügsaş tesisleri, çalışma sahasındaki bitkilerde Cu, Pb, Zn ve Fe kirliliği, OSB tesisleri ise Cu ve Pb kirliliği oluşturmaktadır. Cu, Pb, Zn, Fe ve S, Tütün (Nicotiana tabacum) bitkisi üzerinde; Cu, Zn, Fe, mısır (Zea mays) bitkisi üzerinde; Cu, Pb, Fe ve S, lahana (Brassica oleraced) bitkisi üzerinde kirlilik oluşturmaktadır. İnceleme sahasındaki sularda, KBİ tesisi Pb kirliliği ile düşük düzeyde Cu ve Fe kirliliği oluşturmakta; Tügsaş tesisi düşük düzeyde Cu, Fe ve Mn kirliliği meydana getirmekte; OSB tesisleri ise Pb kirliliği ile düşük düzeyde, Fe ve Mn kirliliği oluşturmaktadır. Su kirliliği Kontrol Yönetmeliği (Resmi Gazete, 1988)'nde belirtilen I. Sınıf Su (yüksek kaliteli su) kriterlerine göre, Ağustos 2000, Haziran 2001 ve Ekim 2001 dönemlerinde Cu, Pb, Fe ve Mn sularda kirletici olarak tespit edilmiştir. HI. Sınıf Su (kirli su) kriterlerine göre ise Pb, tüm dönemlerde sulardaki kirletici elementtir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Environmental Impacts of Karadeniz Copper Industries (KBİ) Smelting Plant, Fertilizer Industry (Tfigsaş) and The Industrial Park Facilities (IPF) in Tekkeköy, Samsun This study has been conducted around KBÎ, Tügsaş and IPF that are located in Tekkeköy, Samsun. In order to reveal the impacts of these industries, Cu, Zn, Pb, Fe, Mn, Cd and S analyses in soil, plant and water samples were conducted. In the study area, Cu, Zn, Pb, Fe and Mn pollution was determined in soil samples and attributed to the above mentioned industrial facilities. Most probably the sources of Cu pollution are KBİ, Tügsaş and IPF; Zn and Pb pollution originates from Tügsaş and IPF; Fe ve Mn pollution is attributed to KBl. Regarding seasonal pollution, the dominant pollutants in soil samples are Cu, S, Cd in August 2000; Cu, Zn, Mn, Cd in June 2001; Cu, Zn, Fe, Mn, S and Cd in October 2001. In addition to this, taking into account the samples collected from the surface (0-20 cm), and from depth (20-50 cm) around KBÎ, the pollution appears to be limited to the soil surface. In the plant samples collected from the study area, KBl and Tügsaş appear to cause Cu, Pb, Zn and Fe pollution, and IPF appear to cause Cu and Pb pollution. Pollutants observed in tobacco (Nicotiana tobacum) are Cu, Pb, Zn, Fe and S; in maize (Zea mays) are Cu, Zn and Fe; and in cabbage (Brassica oleracea) are Cu, Pb, Fe and S. In the water samples collected from the study area, it is revealed that KBl is causing Pb pollution and a relatively lower level of Cu and Fe pollution; Tügsaş is causing a lower level of Cu, Fe and Mn; and IPF are causing Pb pollution and a relatively lower level of Fe and Mn pollution. According to the Water Pollution Control Regulation (Official Journal, 1988) Class I (high quality waters) criteria, Cu, Pb, Fe and Mn were determined to be the pollutants in water samples at the August 2000, June 2001 and October 2001 periods. Whereas, Pb is the major pollutant for all these time periods in water samples based on Class m (polluted waters) criteria.