Menopoz dönemindeki kadınların sağlık kuruluşlarından menopoz nedeniyle yararlanma durumu
The state of benefiting from the health institutions for menopause of the women in the period of menopause
  1. Tez No: 156207
  2. Yazar: AYNUR KIZILIRMAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÜMİT SEVİĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Menopoz 2-Kadın Sağlığı 3-Hormon Replasman Tedavisi, Menopause, Woman Health
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Kayseri îl Merkezinde bulunan 40-59 yaş arası menopoz dönemindeki kadınların menopoz için sağlık kuruluşlarından yararlanma durumlarım belirlenmek amacı ile tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Kayseri İl Merkezinde Bulunan Argıncık Sağlık Ocağı Bölgesinde oturan 40-59 yaş grubunda ve en az 1 yıl önce menopoza girmiş olan kadınlar oluşturmuştur. Araştırma bölgesinden tabakalı rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen 336 kadın araştırma kapsamına alınmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından konuyla ilgili literatür taraması yapılarak hazırlanan anket formu ile kadınlarla yüz yüze görüşülerek toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler bilgisayar ortamında değerlendirilmiştir. istatstiksel değerlendirmede yüzde olarak hesaplama ve ki- kare testi kullanılmıştır. Elde edilen veriler sonucunda kadınların büyük bir kısmının menopozal yakınmaları yaşamasına rağmen %70.8'inin sağlık kuruluşuna başvurmadığı belirlenmiştir. Kadınlar sağlık kuruluşuna, kendilerinden kaynaklanan nedenler, maddi durum yetersizliği, hastane ortamından rahatsız olma ve sağlık personelinden yeterli ilgi görmeme nedenleri ile başvurmadıklarım belirtmişlerdir. Sağlık kuruluşuna başvuran kadınların daha çok ateş basması, gece terlemesi, unutkanlık, sinirlilik, eklem ağrısı şikayetleri ile sağlık kuruluşuna başvurduğu belirlenmiştir. Sağlık kuruluşuna başvuran kadınların hemen hepsine bir tedavi önerilmiştir. Ancak kadınların %20.7'si önerilen tedaviye başlamamış ve %75.3'ü de önerilen tedaviyi kısa bir süre uygulayıp bırakmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre kadınlara danışmanlık ve uygun eğitimlerin verilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study has been done descriptively to what extent the 40-59 aged menopause women benefit from health institutions at Kayseri city center. The universe of this study consists of the 45-59 aged women living in Argıncık clinic area at Kayseri city center and having entered the menopause period at least one year. 336 women before the onset of the study chosen by using stratified random sampling method from study area are taken as study subject. Data was collected by interviewing the women face to face using a questionnaire improved by researcher reviewing literature. Data obtained from research has been evaluated using computer. For statistical analyses, percentage and chi- square tests were used. It has been found in the light of the study that although a great majority of the women have menopausal problems 70,8 % of them did not apply to health institutions. these women have reported that they do not go to health institutions for reasons their count, of insufficient economic level dissatisfactory hospital conditions and lack of interest by health personal in their problems. It is determined that the women applied to health institutions for problems such as fever, night sweat, forgetfulness, being angry, arthritis. Treatment is advised to almost all women applying to health institutions. However, 20,7 % of women did not even start the treatment recommended and 75,3 % of them followed the treatment for a short time and then they quitted. In the light of the findings from the research counseling and appropriate education can be offered to the women.