Deneysel üveit modelinde E vitamininin retina lipid peroksidasyonuna ve retina histopatolojisi üzerine koruyucu etkisi
- Tez No: 156953
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TURGUT YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Retina, Vitamin E, Üveit. VII
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
l.OZET Bu deneysel çalışmada, üveit sırasında kobay retinasında oluşan doku hasarının engellenmesinde vitamin E'nin etkinliği biyokimyasal ve histopatolojik olarak araştırılmıştır. Denekler, 400-600 gram ağırlığında erkek cinsi 24 adet sağlıklı pigmentli Guinea pig (kobay) 'den oluşmuştur. Kobaylar her bir grupta 12 denek olacak şekilde 2 eşit gruba ayrılmıştır. Grup 1 (BSA grubu): Bu gruba intravitreal olarak Bovine serum albumini (BSA) verilip, deneysel üveit oluşturulmuştur. Grup 2 (Vitamin E grubu): Bovine serum albumini verilip, ardından Vitamin E uygulanmıştır. Tüm deneklerin birer gözü kullanılmış olup, her bir gruptaki deneklerin yarısı biyokimyasal inceleme için, diğer yarısı ise histopatolojik inceleme için kullanılmıştır. Her iki gruba deneyin ilk günü 100 mikrogram/kg Bovine serum albumini intravitreal olarak verilmiştir. Deneyin l.günü, Grup 2 'ye Vitamin E (150mg/kg ) intraperitoneal olarak verilmiştir. Deneyin 3. ve 5. günlerinde Vitamin E dozu tekrarlanmıştır. Deneyin 8. günü gözler enükle edilerek biyokimyasal ve histopatolojik olarak irdelenmiştir. Retinal dokusu malondialdehit (MDA) düzeyleri değerlendirildiğinde; E vitamini verilen grubun, BSA verilen grup ile karşılaştırmasında vitamin E grubu lehine istatistiksel olarak anlamlılık gösteren daha iyi korunma sağladığı saptanmıştır (pO.01). Histopatolojik bulgular genel olarak değerlendirildiğinde ise; Vitamin E'nin üveitin oluşturduğu retina doku hasarına karşı, belirgin koruma sağladığı saptanmıştır. Sonuç olarak; MDA ve histopatolojik bulgularımız itibarı ile, üveite bağlı retina doku hasarı oluşan gözlerde, vitamin E lipid peroksidasyonunu ve retina dokusunun ödem ve dejenerasyonunu azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
II.ABSTRACT The purpose of this study is to determine biochemical and histopathologic protective role of vit E in guinea pigs retina with uveitis. 24 male guinea pigs each 400-600 g were used and were divided into 2 groups with randomly selected 12 guinea pigs. Group 1(BSA group) was experimental uveitis group that was induced by bovine serum albumin(BSA). Group 2 (vitamin E group) was given vitamin E after the application of BSA. Only one of the eye of guinea pigs were studied and halves of each group were used for biochemical analysis and other halves were used for histopathological analysis. Intravitreal BSA (100 ng /kg ) was applied to the both groups and vitamin E (150 mg /kg) was intraperitoneally applied to group 2 at the first day of the study. Vitamin E application was repeated at the third and fifth days of the study. Eyes were enucleated at the eighth day of the study.