Romatoid artiritli hastalarda egzersiz alışkanlığının fonksiyonel kapasiteye etkisi
The effect of exercise habits on the functional capacity in romatoid arthritis patients
  1. Tez No: 157158
  2. Yazar: SEVİL CEYHAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHTAP ÖZDİRENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Romatoid Artrit, Egzersiz Alışkanlığı, Fonksiyonel Kapasite, HAQ, 50 foot”yürüme testi, 30 basamak merdiven testi, kavrama kuvveti testi, Rheumatoid Arthritis, Exercise Habits, Functional Capacity, HAQ, 50 foot walking time, 30 stairs climbing time, grip strength
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, Romatoid Artrit (RA)'li hastalarda egzersiz alışkanlığımn fonksiyonel kapasite üzerindeki etkisinin belirlenmesi ve egzersiz alışkanlığım etkileyen faktörlerin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya St. Elisabeth-Hospital' de kayıtlı, Amerikan Romatizma Birliği (American College of Rheumatology, ACR) kriterlerine göre Romatoid Artrit (RA) tanısı almış ve aynı birliğin fonksiyonel sınıflandırmasına göre IV. evrede olmayan, çalışmaya katılımını engelleyebilecek fiziksel veya mental sorunu bulunmayan hastalar dahil edilmiştir. Çalışma kapsamında, bir anket yardımı ile hastaların sosyodemografik özelliklerine ait bilgileri, klinik özgeçmişi, RA hastalığına ait bilgileri ve egzersiz alışkanlıklarına dair bilgileri sorgulanmıştır. Hastaların ağrı, yorgunluk ile hasta ve hekim tarafından genel sağlık değerlendirmesi, görsel analog skalası (Visuel Analog Scale- V AS) ile değerlendirilmiştir. Kişilerin fonksiyonel kapasiteleri ise kavrama kuvveti ölçümü,“50 foot”(15,24 m) yürüme testi, 30 basamak çıkıp inme testi ve Sağlık Değerlendirme Anketi (Health Assessment Questionnaire-HAQ) yardımı ile belirlenmiştir. Bulgular: Egzersiz alışkanlığına bakıldığında, aşırı kiloya sahip kişiler, normal ağırlıktaki kişilere göre daha fazla düzenli egzersiz yapmaktaydı (p = 0.036). Düzenli egzersiz yapan ve düzenli egzersiz yapmayan hastalar karşılaştırıldığında, düzenli egzersiz yapan kişiler daha kısa yürüme testi (p=0.021) ve basamak testi (p= 0.014) sürelerine sahip idi. Ancak HAQ skorları (p=0.054) ve kavrama kuvvetleri (p=0.410) arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuç: Elde edilen bulgular, düzenli egzersiz alışkanlığımn RA'li hastaların fonksiyonel kapasitesi üzerine olumlu etkisi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the effect of exercise habits on the functional capacity in patients with rheumatoid arthritis and to investigate the factors effecting exercise habits. Methods: All patients with rheumatoid arthritis registered at St. Elisabeth-Hospital, diagnosed by the criterion of the American College of Rheumatology (ACR), were included. Patients of the fourth functional class and those with severe physical and mental disorders were exclude. Data of demographic properties, clinical history, and history of the RA disease and exercise habits were taken with a questionnaire. Pain, fatigue and general health status were measured with the visual analog scale (VAS). 50 foot walking test, grip strength test and 30 stairs climbing test were applied to determine the functional capacity of the patients. For this aim, patients were also asked to complete the Health Assessment Questionnaire (HAQ). Results: Persons with normal weight were significantly taken more regularly exercise than did obese one (p=0.036). Patients, who were exercising regularly, were compared with the patients who did not. Patients, with regularly exercise habits showed a better 50 foot walking time (p=0.021) and 30 stairs climbing time (p= 0.014). But the HAQ scores (p=0.054) and grip strength (p=0.410) did not differ significantly between this two groups. Conclusion: Our findings document the positive efficacy of regularly exercise habits in patients with rheumatoid arthritis.