Edirne il merkezi'nde gürültü düzeyleri belirlenerek gürültü haritasının oluşturulması
Formation of the noise map by measuring noise levels in Edirne city center
- Tez No: 157283
- Danışmanlar: PROF.DR. FARUK YORULMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Gürültü/Toplum Sağlığı, Çevre, Gürültü Denetimi. 89, Noise, Public Health, Environment, Noise Control. 91
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET insanlarda işitme duyusu ve algılamayı olumsuz etkileyen, fizyolojik ve psikolojik dengeyi bozabilen, iş verimini azaltan, çevrenin huzur ve sakinliğini yok eden gürültü, önemli bir çevre kirliliği türüdür. Edirne'nin gürültü haritasının hazırlanmasını amaçlayan bu araştırma, kesitsel tipte bir alan çalışmasıdır, ölçümler 2002 yaz ve 2002-2003 kış aylarında, Edirne İl Merkezini temsil edebilecek şekilde seçilen 50 odakta, gece ve gündüz saatlerinde gerçekleştirilmiş; konut alanlarının trafik akımına uzaklıkları da göz önünde bulundurularak değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırıcı ölçümleri, CEL-480 SLM ses düzeyi ölçer cihazı kullanarak gerçekleştirmiştir. istatistiksel değerlendirme bilgisayar ortamında yapılmıştır. Elde edilen verilerle, Edirne il Merkezi'nin yaz gündüz, yaz gece, kış gündüz ve kış gece gürültü haritaları, bilgisayar ortamında gürültü düzeylerini tanımlayacak biçimde renklendirilerek hazırlanmıştır. Edirne'de yaz-kış ortalama gürültü düzeyi 60.64 dB(A), yaz ortalama gürültü düzeyi 59.99 dB(A), kış ortalama gürültü düzeyi 61.29 dB(A) olarak saptanmıştır. En gürültülü caddenin, Atatürk Bulvarı olduğu sonucuna varılmıştır. Hemen tüm sonuçlar, Gürültü Kontrol Yönetmeliği'nde belirlenen sınır değerlerin üzerinde bulunmuştur. Sonuçta, Edirne'de gürültünün giderek önemli bir sorun olmaya başladığı ve toplum sağlığını tehdit ettiği belirlenmiş; diğer çalışma sonuçlan da irdelenerek, 88gürültünün denetimi konusunda öneriler geliştirilmiştir. Özellikle, en gürültülü yerler olan siyah bölgeler Leq > 65 dB(A) ve orta derecede gürültülü yerler olan gri bölgeler Leq = 55-65 dB(A) belirli bir plan içinde beyaz bölgelere dönüştürülmesi; bunun için de mevzuatın geliştirilmesi ve uygulanması, denetim, kent planlaması ve halkın eğitimi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
FORMATION OF THE NOISE MAP BY MEASURING NOISE LEVELS IN EDİRNE CITY CENTER SUMMARY Noise which effect perception, hearing, physiological and psychological balance of human, reduce productivity and destroy the comfort of environment, is an important type of pollution. In this study, it is aimed to design the noise map of Edirne City and it is a descriptive field study. Measurements were done in 50 different points representing the city at night and day during 2002 summer and 2002-2003 winter months. They were also evaluated due to distance of living places to the traffic line. A CEL-480 noise level meter was used for measurements by researcher. For statistical evaluation, Minitab Release 13.32 programme was used. The noise maps of summer day, summer night, winter day and winter night were coloured as defining noise levels. Summer-winter mean noise level, summer mean noise level and winter mean noise level were 60.64, 59.99 and 61.29 dB(A), respectively. The most noisy street was Atatürk Street. Most of the measurement levels were higher than the limits in Noise Control Statutes. As conclusion, it's seen that, noise is a growing problem in Edime City and threatens the public health seriously. It was tried to create solutions for noise problem by evaluation of the results in this study and the others. The most noisy regions, especially black zones (Leq > 65 dB(A)) and gray zones (Leq = 55-65 dB(A)), should 90be turned to white zones, by increasing controls, improving city plans and public should be educated for participation and being conscious.