Hastaneye yatışı gereken toplum kökenli pnömonili hastalarda beta-laktam bir antibiyotiğe makrolid ilavesinin tedavi başarısına etkileri
The effects of macrolid addition to a beta-lactam antibiotic, on treatment success in patients with community acquired pneumonia who need to be hospitalized
  1. Tez No: 157826
  2. Yazar: ŞENGÜL UYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OSMAN NURİ HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Toplum Kökenli Pnömoni, Makrolid, Mortalite, Maliyet, Tipik-atipik 51, Community acquired pneumonia, Macrolide, Mortality, Cost, Typic-atypic 53
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Toplum kökenli pnömoni sık görülen bir hastalık olup önemli bir mortalite ve morbidite nedenidir. Sorumlu mikroorganizma çoğunlukla saptanamadığı için tedavi genellikle ampirik kalmaktadır. Grup III toplum kökenli pnömonilerin ampirik tedavisinde beta-laktam bir antibiyotiğe makrolid ilavesinin tedavi başarısı üzerine etkisi açık değildir. Bu çalışmada Grup III toplum kökenli pnömonili hastalarda bata-laktam a ntibiyotik tedavisine mutlak veya tipik-atipik klinik ayırımına göre makrolid ilavesinin tedavi başarısına etkisini araştırmayı amaçladık. Grup IH toplum kökenli pnömoni öntamsıyla kliniğimize yatırılan ardışık 110 hasta çalışmaya alındı. Çalışmaya alınan hastalar 3 tedavi grubundan birine geliş sırasına göre randomize edildi. 110 hastadan 98'i değerlendirmeye alındı. Otuz iki hastaya tipik-atipik pnömoni ayırımına bakmaksızın 3. jenerasyon sefalosporin (Grup 1); 34 hastaya tipik-atipik pnömoni ayırımına bakmaksızın 3. jenerasyon sefalosporin + makrolid (Grup 2); 32 hastaya ise tipik-atipik pnömoni ayırımına göre tipik pnömoni düşünülüyorsa 3. jenerasyon sefalosporin, atipik pnömoni düşünülüyorsa veya tipik-atipik ayırımı yapılamıyorsa 3. jenerasyon sefalosporin + makrolid (Grup 3) tedavisi uygulandı. Risk faktörleri, prognostik faktörler ve Fine skorları açısından her 3 grup arasında anlamlı bir fark yoktu (p>0.05). Seftriakson monoterapisi alan hastalarda klinik başarı oram %8 1, mortalite oranı ise %6 (3/52) idi. Seftriakson + makrolid tedavisi alan hastalarda klinik 50başarı oranı %80, mortalite oranı ise %4 (2/46) olarak bulundu (p>0.05). Toplam mortalite oranı %5 (5/98) idi. Seftriakson monoterapisi alan hastaların ortalama maliyeti 1537 dolar iken, seftriakson + makrolid kombine tedavisi alan hastaların ortalama maliyeti 1711 dolar idi (p>0.05). Toplam maliyet ise ortalama 1619 dolar olup, toplam maliyetin %29.7'sini antibiyotik maliyeti oluşturmaktaydı. Mortalite, tedavi başarısı, maliyet ve yan etkiler açısından her üç grup arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p>0.05). Bu çalışma çeşitli rehberlerde önerilenlerden farklı olarak Grup III TKP'li hastalarda beta-laktam monoterapisi ile beta-laktam + makrolid kombinasyonu arasında mortalite ve tedavi başarısı açısından anlamlı bir fark olmadığını göstermiştir. Ayrıca bu çalışma tipik- atipik klinik ayrımına dayalı yaklaşımın bu grup hastalarda yararı olmadığını da göstermiştir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF MACROLIDE ADDITION TO BETA-LACTAM ANTIBIOTIC, ON TREATMENT SUCCESS IN PATIENTS WITH COMMUNITY-ACQUIRED PNEUMONIA REQUIRING HOSPITALIZATION SUMMARY Community Acquired Pneumonia is a common seen disease which is an important reason of mortality and morbidity. The treatment is generally being empric because the responsable microorganism is mostly not being detected. In the empric treatment of group III community-acquired pneumonia, the effect of macrolide addition to a beta-lactam antibiotic is not clear on the treatment success. In this study we aimed to investigate the effect of the macrolid addition to a beta- lactam antibiotic on the treatment success according to absolute or tipic-atipic clinic discrimination in group-Ill patients with pneumonia. One hundred and ten patients have been included in this study which have been consecutively hospitalised in our clinic with group III community-acquired pneumonia prediagnosis. The patients in this study have been randomised into 3 treatment groups 52according to coming turn. The 98 of the 110 patients have been evaluated. To 32 of patients which have not been discriminated as typical or atypical 3. generation cephalosporin (Group 1); to 34 patients which have not been discriminated as typical or atypical 3. generation cephalosporin + macrolid (Group 2); to 32 patients according to typical-atypical discrimination, if supposed typical pneumonia, 3. generation cephalosporin if supposed atypical pneumonia or couldn't been discriminated, 3. generation cephalosporin + macrolid (Group 3) treatment have been applied. There was no significant difference between each 3 groups regarding risk factors, prognostic factors and Fine scores (p>0.05). The clinic success ratio was 81%, and the mortality ratio was 6% (3/52) in the patients taken ceftriaxon monotheraphy. However in the patients taken ceftriaxon + macrolide treatment, the clinic success ratio was 80% and the mortality ratio was found as 4% (2/46) (p>0.05). The total mortality ratio was 5% (5/98). Despite the average cost of the patients taken ceftriaxon monotheraphy was 1537 USD, the average cost of the patients taken ceftriaxon + macrolide combine treatment was 171 1 USD (p>0.05). The total average cost was 1619 USD and only 29.7% of them was the antibiotic cost. There has been not found a significant difference between these 3 groups regarding the mortality, treatment success, cost and adverse effects (p>0.05). This study has indicated that there is no significiant difference between beta-lactam monotheraphy and beta-lactam + macrolide combination in group III CAP patients regarding mortality and treatment success in spite of the advises of some guidelines. In addition, this study has indicated that the typical- atypical clinic differentiation of pneumonia in this group paitents is not useful.