Osmanlı Devleti'nde kullanılan ölçü ve tartı birimleri
In the Ottoman Empire using measure and weight units
  1. Tez No: 160471
  2. Yazar: ÜNAL TAŞKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ENVER ÇAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ölçü ve tartı sistemi III, Weight and Measure System rv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Osmanlı Devleti'nde Kullanılan Ölçü ve Tartı Birimleri Ünal TAŞKIN Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı Osmanlı Devleti hakimiyeti altındaki yerlerin özelliklerine göre farklı idare tarzları uygulamıştır. Bu uygulama içinde ölçü ve tartı sistemi de şekillenmiştir. Devlet genelinde yörelerin özelliklerine göre çeşitli ölçü birimleri kullanılmıştır. Meselâ,“kile”ülke genelinde geniş bir kullanıma sahip olmasına rağmen miktarlarında göze çarpan bir farklılık vardır. Aynı şekilde ntl, dirhem, miskal, batman gibi ölçülerde de bunlar gözlenebilir. Bunların yanında sadece ülkenin belli bir kısmında kullanılan ölçüler de vardır. Bu durum Osmanlı öncesi uygulamaların devamı olduğu kadar kullanılan ölçülerin Osmanlılaştırılmasıdır. Devletin genişliği göz önüne alınırsa bu farklılığın haklı sebepleri olduğu anlaşılacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Thesis of High Master In the Ottoman Empire Using Measure and Weight Units Ünal TAŞKIN The Univercity of Fırat The Institute of Social Science The Department of History Ottoman Empire have applied different administrative methods in which weight and measure system have formed to the provinces that under his rule in accordance with his characteristics, in the application have been used various measure units for different regions. Even measure units that mentioned same names shows differences of values. For instance“kila”although using everywhere it doesn't same quantity, in addition batman, rati, dirham, mitkal etc. Nevertheless there is also measures units that using a particular part of state but not other place. This case is ottomanization of using measures although continuation of pre-ottoman customs. If width and etnic variety (diversity) of the state is take consideration it is understand that this differences depend on rightful reasons.