Elazığ'da nazarla ilgili işlemlerin sosyolojik tetkiki
The sociological investigation of beliefs on evil-eyes in Elazığ
- Tez No: 160479
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Nazar, Sihir, Büyü
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ELAZIĞ'DA NAZARLA İLGİLİ İŞLEMLERİN SOSYOLOJİK TETKİKİ Mine ER Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe Din Bilimleri Anabilim Dalı Din Sosyolojisi Bilim Dalı 2005; Sayfa: VII+68 Nazar inancı ve buna bağlı sihirsel ve büyüsel pek çok inanç ve pratik, ilkelinden en gelişmiş toplumlara kadar görülen yaygın bir inançtır. Genellikle onun, haset ve kıskançlık ya da beğenmeden doğan bir olgu olduğuna inanılır. Tarih boyunca insanlar, zararına inandıkları nazardan önce korunmak, değdikten sonra da kurtulmak için pek çok dinsel, sihirsel ve büyüsel pratiğe başvurmuş ve bunun için pek çok unsuru aracı kılmıştır. Bunların başında nazar gelmektedir, iste bu araştırmanın konusunu da söz konusu olgu ve buna ilişkin dinî, sihirsel ve büyüsel inanç ve pratikler oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis Mine ER THE SOCIOLOGICAL INVESTIGATION OF BELIEFS ON EVIL-EYES IN ELAZI? The Universty of Fırat Social Sciences Institue Main Science Branch of Philosph and Religion Sciences Sociology of Religion 2005; Page: VIII+68 The Beliefs of Evil-Eyes and many other magical beliefs and practice are a common beliefs from the primitive societies to the most developed ones. It is commonly believed that the evil-eyes is a fact araising from the jeolousy and admiration. Firstly to safe themselves from the evil-eyes that they believed its danger, after that evil eyes to get rid of it, people had applied a lot of religious and magical practices and maket a lot of things as a mediator. The first of them is the evil-eyes. So, the topic of this essay is comosed of this fact and the religious and magical belief, practices on it. Key-words: evil-eyes, magic, magical influence.