Lokalize psoriasis vulgaris olgularında mikrofototerapi tedavi etkinliğinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 161998
  2. Yazar: İLKER ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER KURUMLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Çermikli Zihnî Divanı, 19. yüzyıl, Türk Edebiyatı, Kilis, Dîvân of Zihnî-i CermM, 19th century, Türk Edebiyata, Kilis. VII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: Dîvân-ı Zihni-i Çermîki (İnceleme -Metin) Tezin Yazarı.Nale ERDEMİR Danışman: Yrd.DoçDr. Bayram Ali KAYA Kabul Tarihi: 08/07/2005 Sayfa Sayısı: vii (ön kısım) + 266 (tez) + 55 Anabilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı : Eski Türk Edebiyatı Üzerinde çalıştığımız Zihnî-i Çermiki Dîvânı 19. yüzyıl eseridir. Divan, İstanbul Beyazıt Devlet Kütüphanesi K. 27068 numara ile kayıtlıdır. Osmanlı Türkçesi alfabesiyle 91 sayfa halinde matbu manzum bir eserdir. Divanın dili ağır olmakla birlikte akıcı bir üslûbu vardır. Eserden yola çıkarak Nakşibendî tarikatının Kadiri koluna mensup olduğunu öğrendiğimiz Zihnî'nin divanında, Nakşibendî büyüklerine yazılmış şiirler oldukça fazladır. Ayrıca on iki imam, ehl-i beyt sevgisi açıkça görülmektedir. Az olmakla birlikte eserde imlâ ve vezin hatalarına rastlamaktayız. İkili, üçlü, dörtlü tamlamaların sıkça kullanıldığı eserde sade, halk şiiri tarzında yazılmış şiirler de yer almaktadır. Divanının büyük bölümünü oluşturan gazelleri, etkisinde kaldığı çok açık bir şekilde görülen Nef î, Nedim ve Nâbî'nin şiirleri ayarında olmamakla birlikte, sade, hoş hayallerin yer aldığı parlak beyitlere sahiptir. Yine rindâne, âşıkane diyebileceğimiz gazelleri de oldukça fazladır. Divanında yer alan kaside, muhammes, kıt'a, tahmis vb. nazım şekillerinde gazellerindeki kadar başarılı olduğu söylenemese de bunlar arasında da yer yer güzel örnekler görülebilmektedir. Rind ve kalender meşrep bir hayat tarzına sahip olduğu anlaşılan Zihnî'nin şiirlerinde feleğe sitem, çocukluktan itibaren çekilen sıkıntı, gurbette yaşamanın zorluğu vb. konuların yer aldığı beyitler ve şiirler de az değildir. Sonuç olarak Zihnî'nin şiirleri, divan edebiyatının genel estetik kurallarına, disiplin ve anlayışına uygun değerdedir. Bu nedenle şairimizin, 19. yüzyıl divan şiiri içinde hak ettiği yerden hayli uzak bir noktada bulunduğu, neredeyse tamamen unutulduğu kanaatinde, fakat yaptığımız kapsandı bu ilk olma özelliğindeki çalışmamızın, eksiklerine rağmen, şairimizin edebiyat tarihimiz içindeki gerçek yerini alabilmesinde katkı sağlayacağı ümidini taşımaktayız.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute of Social Sciences Abstract of Master's/PhD Thesis Title of the thesis: Dîvân-ı Zihnî-i Çermiki (İnceleme -Metin) Author: Nale ERDEMİR Supervision Assis Prof. Bayram Ali KAYA Date: 08/07/2005 Nu of Pages: vii ( ön kısım) + 266 (tez) + 55 Department: Türk Dili ve Edebiyatı Subfield : Eski Türk Edebiyatı Dîvân of Zihnî-i Çermîkî Which We study now is a 19th century work. Dîvân is recorded which its number is K 27068 on Bayezit State Library. It, in verse and printed, has got 91 papers in Otoman Turkish Alphabet. Dîvân has got a fluent style of writing, at the same time its languge is complex. We are learning from the Dîvân, that Zihnî belongs to Kadiri school of Nakshibendi Sect, has got poems, which are written for the sake of Nakshibendi Greats ( Great men), those are fairly many in quantity. Furthermore the love of 12 imams and house of God ( Ehl-i Beyt) has seen in this valuable work. In this work we have been meeting in the less quantity, mistakes of spelling and matter. There have been poems which are pure and written in the style of lyrichs. In this work two, three and four parted genitive relationships had been used efequently. Lyrics, forms of big part of his divân, have got outstanding couplets are seen in the infulunce of Nâbî Nedim. Nâbi's poems but are not in qualty od with theirs. At the same time he has got many lyrics in love and in Bohemien style There are poems in style of na't, kaside(commomarative poem), Medhiyye(praissing poem), and mersiye(elegy poem), tarih(era) and tahmis in his divan but it is not told he is not succesfull as his lyrics, however among these poems there are a few good simples. It is understood that Zihnî has got a Bohemian life style there are not few couplets and poems, which he comolains, consist of fate, having trouble since childhood, difficulty living in abroad. In the result, the poems of Zihnî are suitible to general aesthetics rules and regulations discipline and understanding of literature of divan. Therefore we have been hopping about this poet (for the future) will take a good place who he deserves in litarature of history.