Umbirikal arterler, umbilikal ven çapları ve alanı ile yenidoğanın büyüme parametleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between diameters and areas of umbilical arteries and umbilical vein and growth parameters of the newborn
- Tez No: 164287
- Danışmanlar: DOÇ.DR. DİDEM ALİEFENDİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Fetal büyüme, İUBG, antropometrik ölçümler, umbilikal arter, umbilikal ven, yenidoğan, Fetal growth, IUGR, anthropometric mesurement, umbilical arter, umbilical vein, newborn
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Fidan S., Umbilikal arterler, umbilikal ven çaplan ve alanı ile yenidoğanın büyüme parametreleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, Kırıkkale 2005. Normal fetal büyüme ve gelişme genetik özellikler tarafından belirlenmekte ve fetal, uteroplasental ve maternal faktörlerle etkileşim göstermektedir. Intrauterin büyüme geriliğinin intrauterin mortalite, yenidoğan döneminde artmış morbidite ve mortalite ve uzun dönemde nörolojik komplikasyonlar ile birlikteliği bilinmektedir. Intrauterin büyüme geriliğine yol açan birçok neden tanımlanmış olmakla birlikte olguların ancak % 40'ında neden bulunabilmektedir, bunlar maternal hastalıklar, fetal ve uteroplasental faktörler olup, geriye kalan kısmı idiyopatik kökenlidir. Intrauterin büyüme geriliğinin etyopatogeneziyle ilgili birçok nokta henüz aydınlığa kavuşmamıştır. Umbilikal kordun histopatolojik ve morfometrik değerlendirilmesi ile İUBG kliniğini destekleyecek ve patogenezi açıklayacak bilgiler elde edilebilir. Bu çalışma ile normal yenidoğanlar ile İUBG olan yenidoğanların umbilikal kord morfolojisi ve umbilikal kord damarlarının morfometrik ölçümleri arasındaki ilişkinin araştırılması ve İUBG olan grupta büyümenin sınırlandırılmasına yol açan faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmaya 70 normal ve 28 İUBG olmak üzere toplam 98 yenidoğan dahil edilmiştir. Yenidoğanların antropometrik ölçümleri, maternal özellikleri, plasenta ve umbilikal kordun morfolojik değerlendirilmesi ile her bir umbilikal kord için total kord alanı, Wharton jeli alanı, toplam damar alanı, toplam lümen alanı, ven toplam alanı, ven lümen alanı, ven çapı, ven lümen çapı, ven duvar kalınlığı, toplam arter alanı, toplam arter lümen alanı, toplam arter çapı, ortalama arter çapı, ortalama arter duvar kalınlığı, toplam arter lümen çapı, ortalama arter lümen çapı ölçümü yapılarak kaydedilmiştir. Yukarda tanımlanan değişkenler açısından gruplar birbiriyle karşılaştırılırken, ayrıca büyümeyi etkileyebilecek faktörler ile morfolojik ve morfometrik değerlendirmelerVI arasında ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Veriler SPSS 13.0'da analiz edilmiştir. Intrauterin büyüme geriliği nedeni İle izlenen bebeklerde perinatal sorunlar artmıştır. Maternal faktörlerden annenin gebelik öncesi vücut ağırlığının düşük olması, gebelik sırasında yetersiz ağırlık artışı ve sigara içimi İUBG ile ilişkilidir. Plasenta ve kord ile ilgili faktörlerden plasentanın ağırlığı, çapı, umbilikal kord uzunluğu, total kord alanı ve Wharton jeli alanı fetal büyüme ile ilişkilidir ve fetal büyüme geriliğinde bu faktörler yanında toplam damar alanı ve toplam arter alanı da azalmaktadır. Ayrıca anne yaşı da umbilikal korddaki vasküler yapının gelişiminde rol oynamaktadır. Bu bilgilerin ışığında, İUBG'nin multifaktöryel olduğu ve oluşumunda uteroplasental, maternal ve çevresel faktörlerin rol oynadığı ancak plasenta ve kord ile ilgili faktörlerlerin etkileşiminin önemli olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
vu ABSTRACT Fidan S., Evaluation Of The Relationship Between Diameters And Areas Of Umbilical Arteries And Umbilical Vein And Growth Parameters Of The Newborn, Kırıkkale University Faculty of Medicine Department of Pediatrics. Speciality Thesis, Kırıkkale 2005. Normal fetal growth and development are determined by genetic features and are influenced by uteroplacental and maternal factors. The coexistence of IUGR with intrauterine mortality, increased morbidity and mortality in the newborn period, and long term neurological complications is well known. 40% of the causes of IUGR are known. Part of these are maternal diseases, and fetal and uteroplacental factors while others are of idiopathic origin. Many aspects of the relation of intrauterine growth retardation to ethiopathogenesis have not been very clear yet. Through the histopathological and morphometric evaluation of the umbilical cord, data can be obtained to support the IUGR clinic and explain the pathogenesis. With this study we aim to examine the relationship between the morphology of the umbilical cords and morphometric measurements of the umbilical cord vessels of normal newborns, and those of newborns with IUGR. In this study, 98 umbilical cords of newborns were examined, 70 of which belonged to normal newborns, and 28 to newborns with IUGR. The anthropometric measurements of the newborns, their maternal features, the morphology of the placenta and the umbilical cord was recorded in addition to total cord area, Wharton's jelly area, total vessel area, total lumen area, total vein area, vein lumen area, vein diameter, vein lumen diameter, vein wall thickness, total artery area, total artery lumen area, total artery diameter, average artery diameter, average artery wall thickness, total artery lumen diameter and average artery lumen diameter values for each umbilical cord. While the groups are being compared in terms of the. variables listed above it has been researched whether there has been a relationship between the factors that contribute to growth and the morphological and morphometrical assessments. Tha data were analyzed in (at) SPSS 13.0. Perinatalvuı problems increased in the neonates with IUGR Mother's pre-pregnancy body weight, insufficient weight gain during pregnancy, and smoking are related to IUGR The weight and the diameter of the placenta, the length of the umblical cord, the total cord area, and the area of the Wharton jelly are all related to the fetal growth. In addition to the above the total vascular area and the total arterial area are decreased in fetal growth retardation. Maternal age is also an important factor in the development of vascular structure. In light of these findings we can say that IUBG has many factors such as uteroplacental, maternal and environmental factors, however, the major factors arise as a result of the interaction between anthropometric measurements of the newborn and morphometric measurements of the umbilical cord.