Hindi ve tavuklarda avian pneumovirus infeksiyonlarının ıfat ve RT-PCR ile teşhisi
Detection of avian pneumovirus infection in chicken in chicken and turkeys using IFAT and RT-PCR
  1. Tez No: 165292
  2. Yazar: TUBA İÇA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. JALE PARACIKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: APV, hindi, IFAT, RT-PCR, tavuk, APV, chicken, IFAT, RT-PCR, turkey
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
58 ÖZET Hindi ve Tavuklarda Avian Pneumovirus İnfeksiyonlarınm IF AT ve RT-PCR ile Teşhisi Bu çalışmada Türkiye'de solunum problemi bulunan tavuk ve hindi sürülerinde Avian Pneumovirus (APV) infeksiyonun varlığının belirlenmesi ve sonuçların karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmada 50 tavuk ve 20 hindi sürüsünden toplanan nazal turbinat, nazal svab, akciğer ve trakea örnekleri IF AT ve RT-PCR teknikleri ile incelendi. Kanatlı sürülerinde IFAT ve RT-PCR ile farklı oranlarda APV infeksiyonu saptandı. Tavuk kümeslerinde RT-PCR ile yapılan çalışmalarda, incelenen 50 sürünün %46 ve 20 hindi kümesinin %50'sinde APV genomu belirlendi. IFAT'inde ise tavuk kümeslerinin %38'inde ve hindi kümeslerinin %35'inde APV infeksiyonunun varlığı saptandı. Materyallerin orijini dikkate alındığında, RT-PCR ile en yüksek pozitiflik tavuk sürülerinde nazal turbinatta %50 ve nazal svabta %44.T, hindilerde ise nazal svabta %57.1 ve nazal tubinatta %33.3 olarak saptandı. IFAT ile yine aynı materyallerde fakat daha düşük oranlarda pozitiflik tespit edildi. Her iki testte de, nazal svab ve nazal turbinatalardan alman materyallerin akciğer ve trakea örneklerine göre daha uygun olduğu saptandı. Sonuç olarak, Türkiye'de tavuk ve hindilerde APV infeksiyonunun IFAT ve RT- PCR ile teşhisi ilk kez gerçekleştirildi. IFAT ve RT-PCR testlerinin, APV infeksiyonunun rutin teşhisi için kullanılabileceği ve solunum problemi olan hayvanlardan APV teşhisi için alman materyalin orijinin önemli olduğu ortaya kondu. Ayrıca, APV infeksiyonu saptanan olgularda virüsün alt tiplerinin belirlenmesine yönelik çalışmaların yapılmasının yararlı olacağı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
59 SUMMARY Detection of Avian Pneumovirus Infection in chicken and turkeys using IFAT and RT-PCR The aim of this study was to detect the Avian Pneumovirus (APV) infection in chicken and turkey flocks with respiratory problems in Turkey. Nasal turbinate, nasal swab, lung and trachea samples collected from 50 chicken and 20 turkey flocks were examined by IFAT and RT-PCR techniques in the study. IFAT and RT-PCR detected different rates of APV infection in poultry flocks. APV genome was detected in 46% of 50 chicken flocks and and 50% of 20 turkey flocks by RT-PCR. In IFAT, APV antigens was determined in 38% of chicken flocks and 35% of turkey flocks. When the type of diagnostic materials used in RT- PCR were considered, the highest positivities of chicken samples were detected in nasal turbinates (50%) and nasal swabs (44.1%); and the highest positivities of turkey samples were detected in nasal swabs (57.1%) and nasal turbinates (33,3%). IFAT detected the highest positivity for APV infection in same materials with relatively lower percentages. In both techniques, nasal turbinates and nasal swabs were considered to be superior to lung and tracheal samples for diagnosis of APV. In conclusion, the existance of APV in chickens and turkeys was directly shown by IF AT and RT-PCR for the first time in Turkey. It was concluded that IFAT and RT-PCR techniques were appropriate for the routine diagnosis of APV infection and the choice of diagnostic material of affected animals was important. It was also suggested that the further studies for the determination of viral subtypes in APV- infected poultry will be beneficial.