Çocukluk çağı idrar yolu enfeksiyonları tanısında klinik, laboratuvar bulguları ve radyolojik görüntüleme yöntemleri ile doku harmonik görüntülemeli doppler ultrasonografinin karşılaştırılması
Comparison of clinical, laboratory and radiological findings with power doppler ultrasonography in childhood acute pyelonephritis
- Tez No: 165494
- Danışmanlar: PROF. DR. FATOŞ YALÇINKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut piyelonefrit, çocukluk dönemi, DMSA sintigrafisi, power Doppler ultrasonografi, vezikoüreteral reflü, Acute pyelonephritis, childhood, DMSA scintigraphy, power Doppler ultrasonography, vesicoureteral reflux
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Çocukluk Çağı İdrar Yolu Enfeksiyonları Tanısında Klinik, Laboratuvar Bulguları Ve Radyolojik Görüntüleme Yöntemleri İle Doku Harmonik Görüntülemen Power Doppler Ultrasonografinin Karşılaştırılması Çalışma grubunu yaşları 3 ay - 12 yaş arasında değişen 80 hasta oluşturdu. Klinik ve laboratuvar bulguları ile APN tanısı alan çocuklarda erken dönemde böbrek parankimindeki enfeksiyonun saptanmasında altın standard olan DMSA sintigrafisi ile power Doppler ultrasonografinin (PDU) etkinliği karşılaştırıldı. Ayrıca çocukluk çağı APN olgularında sintigrafi ve USG-PDU incelemelerinde erken ve ileri dönemde böbrekte enfeksiyon ve hasar saptanma olasılığını arttıran faktörler belirlenmeye çalışıldı. DMSA altın standard kabul edildiğinde USG-PDU'nin APN tanısında duyarlılığı %60, özgüllüğü %57.1, pozitif tahmini değeri ( PTD) % 64.3, negatif tahmini değeri (NTD) ise % 52.6 olarak bulundu. Konvansiyonel USG ile birlikte PDU inceleme ile tek başına gri skalaya oranla böbrek parankimindeki enfeksiyonun daha iyi ortaya konulabilmesi, DMSA ile her zaman gösterilemeyen piyelitis bulgularının saptanması ve anatomik yapının iyi görüntüleme imkanı nedeniyle APN tanısı konulan çocuklarda öncelikle USG-PDU incelemenin yapılarak enfeksiyon ile uyumlu bulgu saptandığı takdirde DMSA sintigrafisinin yapılmasının gerekli olmadığını düşünüldü. SPECT DMSA ile sintigrafinin yalancı pozitiflik oranının artması nedeniyle çocuklarda APN tanısında planar inceleme tercih edilmelidir. Akut piyelonefrit tanısı alan çocuklarda böbrek parankimindeki enfeksiyonun gösterilmesinde sintigrafide bulgu saptanma olasılığını arttıran en önemli faktörlerin enfeksiyonun şiddeti ve süresi olduğu saptandı. Erken dönemde USG-PDU incelemesi bulguları ile ilişkili bir parametre saptanmadı. 63Çocukluk çağı APN'de ileri dönemde böbrek hasarının en önemli belirleyicisinin erken dönemde enfeksiyona katılan böbrek hacmini gösteren DMSA sintigrafisi ve USG-PDU inceleme olduğu saptandı. Erken dönemde sintigrafik incelemesi normal olan hastaların ikinci sintigrafileri de normal olarak saptanmıştır. Bu durumda bu hastaların ikinci bir inceleme ile ek radyasyon alması gereksizdir.
Özet (Çeviri)
Comparison Of Clinical, Laboratory And Radiological Findings With Power Doppler Ultrasonography in Chilhood Acute Pyelonephritis The study consisted of 80 patients of ages ranging between 3 months and 12 years. The aim of this study was to compare results of power doppler ultrasonography (PDU) with the gold standard diagnosis method, Tc99-m DMSA scintigraphy in childhood acute pyelonephritis (APN). We also aimed to study the factors influencing acute inflamation and scar formation in scintigraphic and PDU imagings. The sensitivity, specisivity, positive and negative predictive values of PDU in childhood pyelonephritis were found to be % 60, % 57.1, %64.3 and %52.6 with respect to the gold standard diagnosis method: DMSA scintigraphy. The addition of PDU to conventional ultrasonography (USG) in childhood APN increases its ability to detect the renal paranchimal inflamation in the erarly phase. It can also diagnose pyelitis which can not usually be detected with scintigraphy. Another advantage of USG in the diagnosis of childhood APN is identification of possible urinary tract abnormalities that may predispose the child to recurrent infections. For these reasons, we think that it is best to perform USG-PDU before in a child of suspected APN and avoid scintigraphy if the result confirms APN. This would provide diagnosis of some patients without any radiation exposure and intravenous access. The most important factors increasing the probability of renal parenchimal involvement in scintigraphy in a child with APN were found to be the strength of the inflamation and the duration of fever prior to initiation of the treatment. We found no such parameter in relation to PDU findings. 65The most important factors in relation to renal scarring were scintigraphic and PDU abnormalities found in the acute phase of the infection. The second DMSA scintigraphic findings performed at least 5 months after the initial infection were normal in all of the patients with normal initial scan. For this reason, there is no need for these patients to receive radiation for a second time.