Deneysel olarak meydana getirilen kemik defektlerine yerleştirilen farklı tipteki yapay kaynaklı greft materyallerinin kemikleşmesinde hiperbarik oksijen uygulamasının etkilerinin incelenmesi
The effects of hyperbaric oxygen treatment on the healing of experimental bone defects filled with different synthetic bone graft materials
  1. Tez No: 165666
  2. Yazar: YİĞİT ŞİRİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SİNAN SOLEY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hyperbaric oxygen, synthetic bone graft, bone healing, periosteum, rat 164
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
7. ÖZET Bu çalışmanın amacı, sıçanlarda meydana getirilen kemik defektlerine yerleştirilen p - Trikalsiyum fosfat ( p - TKF ) ve kalsiyum fosfat ile kaplanmış sığır kemiği ( KFKSK) esaslı yapay greft materyallerinin kemikleşmesinde hiperbarik oksijen ( HBO ) uygulamasının etkilerinin histopatolojik ve biyokimyasal olarak incelenmesidir. Bu çalışmada 126 adet Wistar-Albino cinsi 250 g ± 20 g ağırlığında erkek sıçan kullanılmıştır. Deney hayvanları, 21 sıçandan oluşan 6 ana gruba ayrıldı. Sıçanların tümünün sağ ve sol tibialarında 5 mm uzunluğunda, 3 mm genişliğinde, kemiğin kortikal ve kansellöz kısımlarını içine alan defektler hazırlandı. Kontrol grubunda defektler boş bırakılmış, iki gruba sırasıyla p - TKF ve KFKSK greft materyalleri yerleştirilmiştir. Geri kalan gruplarda da aynı işlemler yapılmış ve ameliyat günlerinden başlayarak sakrifıkasyon günlerine dek günde bir kez 60 dakika 2.4 ATA HBO tedavisi uygulanmıştır. Her ana grup, 7 hayvandan oluşan 3 alt gruba ayrılarak ve 7., 14. ve 28. günlerde sakrifıyc edilmiştir. Defekt bölgelerini örten periost dokusu alınarak elektron mikroskobunda, tibialar ise ışık mikroskobunda incelenmiştir. Ayrıca, sakrifıkasyon günlerinde deney hayvanlarından kardiak kan alınarak serum osteokalsin düzeyleri ölçülmüştür. Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. p - TKF ve KFKSK greft materyalleri karşılaştırıldığında, KFKSK greft materyalinin konak kemik dokusuyla daha iyi uyum sağladığı ve 28. günde defektlerin kontrol grubuna benzer şekilde kapandığı belirlendi. Buna karşılık KFKSK greft materyalinin periostta ağır hücresel hasar meydana getirdiği izlendi. HBO tedavisinin; kontrol gruplarında ve kemik greftleri yerleştirilen gruplarda, HBO tedavisi uygulanmayan gruplarla karşılaştırıldığında; kontrol grubunda osteokalsin düzeylerini istatistiksel olarak anlamlı ölçüde arttırdığı, genel olarak kıkırdak dokusu oluşumunu istatistiksel olarak anlamlı ölçüde azalttığı ve bu bölgelerin yeni kemik oluşumuyla dolduğu gözlendi. Kontrol ve p - TKF gruplarında HBO tedavisinin damarlanmayı ve periosttaki kollajen lif 161organizasyonunu arttırdığı, KFKSK grubunda ise defektlerin daha hızlı kapanmasını sağladığı gözlendi. Buna karşılık, KFKSK grubundaki periost hasarının önlenmesinde HBO tedavisinin etkili olmadığı gözlendi. Sonuç olarak, HBO tedavisinin, P - TKF ve KFKSK greft materyalleri yerleştirilen kemik defektlerinin iyileşmesine olumlu katkıda bulunduğu, ancak bu etkinin materyalin kemik dokusuyla ilişkisine bağlı olarak farklı şekillerde ortaya çıkabileceği kanısına varılmıştır. Bu çalışmanın, ileride hem normal hem de doku perfüzyonu bozulmuş bölgelerde HBO tedavisi ile birlikte kullanılabilecek yapay greft materyalleriyle ilgili klinik ve deneysel çalışmalara temel oluşturabileceği düşünülmektedir. Anahtar kelimeler : Hiperbarik oksijen, yapay kemik grefti, kemik iyileşmesi, periost, sıçan 162
Özet (Çeviri)
8. YABANCI DİLDE ÖZET The Effects of Hyperbaric Oxygen Treatment On The Healing Of Experimental Bone Defects Filled With Different Synthetic Bone Graft Materials. The aim of this study was to evaluate histopathological and biochemical effects of hyperbaric oxygen ( HBO ) treatment on the healing of experimental bone defects filled with p - Tricalcium phosphate ( p - TCP ) and calcium phosphate coated bovine bone ( CFCBB ). 126 Wistar - Albino male rats, weighing 250 g ± 20 g were used in this study. Rats were equally divided into six main groups. We created 5 mm long and 3 mm wide cortico-cancellous bone defects in both left and right tibia of each rat. The defects in the control group were left empty. The defects in the next two groups were filled with p - TCP and CFCBB synthetic bone graft materials, respectively. Similar surgical procedures were carried out in the other experimental groups and these groups were also given once daily 60 minutes 2.4 ATA HBO treatment. Main groups were divided into three sub groups of seven rats each, which were later sacrified on the 7th, 14th and 28th days. The periosteum covering the surface of the defects were stripped from the bone and processed for electron microscopy while tibial bones were examined with light microscopy. Cardiac blood was also collected to determine serum osteocalcin levels of rats. Results were statistically analysed. CFCBB graft material showed good integration with the host bone when compared with p - TCP. The healing of CFCBB filled defects was similar to the control group on the 28th day. However, CFCBB caused severe cellular damage in the periosteum. HBO treatment significantly increased the serum osteocalcin levels in the control group and encouraged new bone formation in the P - TCP group and significantly decreased chondrogenesis in all groups. HBO treatment was also observed to increase the formation 163of new blood vessels and the organisation of collagen fibrils in control and P - TCP groups. Although HBO treatment was observed to increase the healing rate of bone defects in CFCBB groups, the cellular damages on periosteum could not be prevented by using HBO. In conclusion, HBO treatment had beneficial effects on the healing of bone defects filled with p - TCP and CFCBB graft materials; however its effects depend mostly on the biological properties of materials. This study may provide a baseline for further clinical and experimental research efforts which will attempt to produce more reliable bone graft substitutes that can be used both in healthy and in compromised tissues in conjunction with HBO treatment.