Synthesis and characterization of hyperbranched and air drying fatty acid based resing
Aşırı dallı ve havada kuruyan yağ asidi kökenli reçine yapımı ve özelliklerinin belirlenmesi
- Tez No: 166837
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR GÜNDÜZ, PROF. DR. DUYGU KISAKÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aşırı dallı, Hint yağı, Risinoleik asit, Havada kuruyan, Keten Yağı vıı, Hyperbranched, Castor oil, Ricinoleic acid, Air drying, Linseed oil
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
oz AŞIRI DALLI VE HAVADA KURUYAN YAĞ ASlDİ KÖKENLİ REÇİNE YAPIMI VE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Bat, Erhan Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Danışman: Güngör Gündüz, Prof. Dr. Yardımcı Danışman: Duygu Kısakürek, Prof. Dr. Temmuz 2005, 82 sayfa Son yıllarda organik kaplamalardaki uçucu organik bileşik miktarını azaltmak için önemli çaba sarf edilmektedir. Uçucu organik bileşiklerin insan sağlığına ve çevreye olan zararları, yasal düzenlemeler ve ekonomik etmenler bu çabanın ana itici güçleri olmuştur. Az miktarda ya da hiç uçucu organik bileşik içermeyen organik kaplama sistemleri elde etmenin bir yolu düşük viskoziteli reçineler üretmektir. Aşırı dallı reçineler küresel yapıları sayesinde düşük viskoziteye sahiptirler ve uçucu organik bileşikleri azaltmak için umut vaad eden malzemelerdir. Bu çalışmada alkit reçinelerinin özelliklerine yakın özelliklere sahip aşırı dallı reçineler sentezlenmiştir. Çekirdek molekül olarak kullanılan dipentaeritritol, dimetilol propiyonik asit ile tepkimeye sokularak esterleştirilmiştir. Elde edilen aşırı dallı polyester daha sonra hint yağı asitleri ile esterleştirilmiştir. Hint yağı asitlerinde bulunan risinoleik asidin hidroksil vıgrubu değişik miktarlarda keten yağı asitleri ve benzoik asitle tepkimeye sokulmuştur. Reçinelerin kimyasal yapısı FTIR spektroskopisiyle, ısıl özellikler ise DSC ile belirlenmiştir. Daha sonra fiziksel ve mekanik testler yapılmıştır. Sadece hint yağı asitleri içeren reçinenin sertliği 24 Persoz iken % 32.5 keten yağı asitleri içeren reçinenin sertliği 68 Persoz ölçülmüştür. Keten yağı asidi miktarı arttıkça akma direnci 17.3 Pas'den 5.8 Pas'ye düşmüştür. Tüm reçineler mükemmel derecede yüzeye yapışma, parlaklık, esneklik ve şekillendirile- bilirlik göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF HYPERBRANCHED AND AIR DRYING FATTY ACID BASED RESINS Bat, Erhan M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Güngör Gündüz, Prof. Dr. Co-Supervisor: Duygu Kısakürek, Prof. Dr. July 2004, 82 pages There has been a considerable effort in the last years to decrease the amount of volatile organic compounds (VOCs) present in organic coatings. The risks to human health and environmental hazards associated with VOCs, governmental directives, and economic factors are the main driving forces behind this effort. One way of achieving less or no VOC containing coating systems is to produce low viscosity resins. Hyperbranched resins owing to their globular structure have low viscosities and are promising materials for decreasing the VOCs. In this research hyperbranched resins having properties close to alkyds were synthesized. Dipentaerythritol, which was used as the core was esterified with dimethylol propionic acid. The hyperbranched polyester was then esterified with the castor oil fatty acids IV(Castor FA). The hydroxyl group of the ricinoleic acid present in the castor FA was modified with different amounts of linseed oil fatty acids (Linseed FA) and benzoic acid. The chemical characterization of the resins was achieved by FTIR spectroscopy and the thermal properties were determined by DSC. Then, the physical and the mechanical tests were carried out. The resins containing the Castor FA only and 32.5 % Linseed FA in addition to the Castor FA had 24 and 68 Persoz hardness, respectively. The viscosity of the resins decreased from 17.3 Pas to 5.8 Pas as the amount of the Linseed FA was increased. The resins showed excellent adhesion, gloss, flexibility and formability.