Simulation of surface waves generated by a rapid rise of a block at the sea bottom
Deniz tabanında bir bloğun ani yükselmesi sonucu oluşan yüzey dalgalarının simülasyonu
- Tez No: 167003
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tsunami oluşumu, hareketli katı sınır, deprem, Navier-Stokes denklemleri, sınırlı sıkışabilirlik. v, Tsunami generation, moving solid boundary, earthquake, Navier- Stokes Equations, limited compressibility. iv
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZ DENİZ TABANINDAN BİR BLOĞUN ANİ YÜKSELMESİ SONUCU OLUŞAN YÜZEY DALGALARININ SİMÜLASYONU ŞENOL, Nalan Yüksek Lisans, inşaat Mühendisliği Bölümü, Danışman: Doç. Dr. İsmail AYDIN Temmuz 2005, 74 Sayfa Deniz tabanında gerçekleşen ani kısmi yükselmeye maruz kalan hidrostatik su hacminin zamana bağlı serbest yüzey deformasyonlarının incelemek amacıyla bir matematiksel model oluşturulmuştur. Modelde viskoz ve sıkıştırılabilir sıvı için Marker and Cell (MAC) Metodu kullanılarak iki-boyutlu Navier-Stokes Denklemlerinin çözümü yapılmıştır. Yatay ve düşey eksende değişken bir ızgara sistemi düzenlenmiştir. Basınç denklemi için sınırlı sıkışabilirlik modelinden yararlanılmıştır. Model parametrelerinin seçimi için çeşitli testler uygulanmıştır. Deniz tabanındaki düşey yönde yer değişimlerin oluşturduğu yüzey dalgalarının genliğinin, yer değiştiren tabanın büyüklüğüne ve hızına bağlı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIMULATION OF SURFACE WAVES GENERATED BY A RAPID RISE OF A BLOCK AT THE SEA BOTTOM ŞENOL, Nalan M.Sc, Department of Civil Engineering, Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ismail AYDIN July 2005, 74 Pages A mathematical model is developed for investigating time dependent surface deformations of a hydrostatic water volume, when it is subjected to a sudden partial rise of the sea bottom. In the model, 2-dimensional, compressible, and viscous Navier-Stokes equations are solved by Marker and Cell (MAC) method. Variable mesh size in both horizontal and vertical directions with a staggered grid arrangement is used. Limited compressibility model is utilized for pressure. Various computational tests are done for the selection of computational parameters of the model. It is found that the amplitude of surface waves generated by vertical displacements of the sea bottom depends on size and speed of bottom displacements.