Architectural programming for achieving value-added design
Değer katılmış tasarıma ulaşmak için mimari programlama
  1. Tez No: 167175
  2. Yazar: GÜNSELİ AKINÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SOOFİA TAHİRA ELİAS ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimari Program, Değer Katılmış Tasarım, Tasarım Kalitesi, Tasarım Kalite Göstergeleri, Proje Tanım Değerlendirme Göstergesi. vıı, architectural programming, value-added design, design quality, Design Quality Indicators (DQI), Project Definition Rating Index (PDRI)
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
öz DEĞER KATILMIŞ TASARIMA ULAŞMAK İÇİN MİMARİ PROGRAMLAMA Akınç, Günseli Yüksek Lisans, Yapı Bilimi, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Soofia Tahira Elias Özkan Eylül 2005, 157 sayfa Proje katılımcılarının değer ve ilgilerinin, tasarım süreci kadar tasarım kalitesi üzerinde de etkisi vardır. Bunlar, müşteri memnuniyetini sağlamak için gerekli olan projenin fonksiyonel, sosyal ve estetik karakterini belirler. Değer ve kalite konulan, günümüz yönetim teknikleri kadar teorik ve felsefik altyapıyı da göz önünde bulundurarak, mimari programlama çerçevesinde değerlendirilmiştir. Değer ve kalite yanlış anlaşılabilir ve birbiri ile karıştırılabilir, bu yüzden proje katılımcılarının ortak bir terminoloji ve anlayış sahibi olmaları çok önemlidir. Bu çalışma mimari programlama ve tasarım kalitesi üzerine bir kaynak araştırması içermektedir. Ayrıca Türkiye'de inşaat proje sürecinin günümüz yaklaşımları Turgutreis'deki bir otel projesinin analizi ile gözlemlenmiştir. Proje Tanım Değerlendirme Göstergesi (PDRI) ve Tasarım Kalite Göstergeleri (DQI) gibi destekleyici araçlar detaylıca çalışılmış ve proje tasarımına katılan ve tasarımı etkileyen proje katılımcıları ile tartışılmıştır. vıMimari programlama üzerine olan bu çalışma, değerlerin belirlenmesi ve bir inşaat projesinin günümüz sürecine katılması için imkanların incelenmesini hedeflemişti. Daha kaliteli binaların oluşmasında tasarımcıların önemli rollere sahip oldukları ve onların binaları belirli sosyal, politik ve kültürel şartlarda tasarladıkları anlatılmaya çalışıldı. Katılımcıların değerlerinin analizlerinin, mimarların tasarıma değer katmak için dikkatle işlenmiş karar alma aşamalarım ve mimarların tasarım sorunlarını nasıl çözdüklerini anlamaya yardımcı olacağı beklenildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ARCHITECTURAL PROGRAMMING FOR ACHIEVING VALUE-ADDED DESIGN Akınç, Günseli M.S. in Building Science, Department of Architecture Supervisor: Asst. Prof. Dr. Soofia Tahira Elias Özkan September 2005, 157 pages Values and concerns of project participants have influence on design quality as well as on the design process itself. These determine the functional, social and aesthetic characteristics of the project that are necessary to achieve client satisfaction. The issues of value and quality are compared within the context of architectural prograrnming, including their theoretical and philosophical ground as well as current management techniques. Value and quality can be misunderstood and confused with each other; therefore, it is vital for project participants to have a common understanding of terminology and meaning. This study includes a comprehensive literature survey on architectural programming and design quality. The current approaches to the construction project process in Turkey were observed through analyzing an hotel project in Turgutreis, Turkey. Supporting tools like Project Definition Rating Index (PDRI) and Design Quality Indicators (DQI) were studied in detail and discussed by the project participants who involved in and affected the design of the project. IVThis study on architectural programming aimed to explore opportunities for identifying and delivering values into the current process of construction projects. It attempted to claim due recognition for designers in that they had an important role to play in developing better quality buildings and that they designed buildings within pertinent social, political and cultural contexts. It was expected that analysis of participants' values would provide an understanding of the elaborate decision-making that architects have to perform in order to produce added value in designs, and of how architects resolve design problems.