Arıtılmış atıksuların tarımsal sulama suyu kriterleri açısından değerlendirilmesi
- Tez No: 168205
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FEZA KARAER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Arıtılmış Atıksu, Tarımsal Sulama, Çözünmüş Maddeler, Yeniden Kullanım, Treated Wastewater, Agricultural Irrigation, Soluble Material, Reuse
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET Birçok iklim kuşağında doğal yağışların zaman ve mekanda düzensiz dağılımı, bitkisel üretimde sulama yapılmasını gerekli kılmaktadır. Günümüzde su kaynaklarının kıtlığı nedeniyle alternatif kaynaklar bulma çalışmaları yapılmaktadır. Bu alternatiflerden birisi de arıtılmış atıksuların sulamada değerlendirilmesidir.Endüstriyel atıksuların ön arıtım ve arıtım aşamalarından sonra tarımsal sulamada kullanımı, dünyanın kurak ve yan kurak bölgelerinde yaygın bir uygulama biçimidir. Bu çalışma, arıtılmış atıksuların yeniden kullanım alternatiflerinin araştırılması ve tarımsal sulama açısından incelenmesi amacıyla yürütülmüştür.Bu amaca yönelik olarak, Bursa Ticaret Sanayi Odası (BTSO) Su Üretim Tesisi'nin giriş, biyolojik çıkış ve kimyasal çıkış olmak üzere üç farklı kademesinden alınan atıksu örneklerinde değişebilir sodyum oranı, sodyum adsorbsiyon oram, sodyum karbonat kalıntısı, bor, çinko, nikel, fekal koliform, askıda katı madde, pH, iletkenlik, toplam tuz konsantrasyonu, klorür, civa, arsenik, kurşun, krom, amonyum, sülfat, demir, bakır, sıcaklık, BOI5 değerleri belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, arıtılmış atıksuyun tarımsal sulama amaçlı kullanılmasının Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Teknik Usuller Tebliği'nde yer alan belirli sulama suyu kalite kriterleri ve FAO Standartları uyarınca uygun olduğu yönündedir. BTSO Su Üretim Tesisi kimyasal çıkış suyu numunesi civa ağır metali konsantrasyonu dışında tarımsal sulama kriterlerini sağlamaktadır. Yine bu kapsamda, Nilüfer Çayı ile sulanan ve BTSO Su Üretim Tesisi kimyasal çıkış suyu ile sulanan iki farklı saksı toprağı numunesi üzerinde, toprakta beklenen sodyum adsorpsiyon oranı, klorür, nitrat, fosfat, arftonyum, civa ve krom analizleri yapılmış ve Toprak Kirliliği Kontrol Yönetmeliği' ndeki sınır değerlere uygun olup olmadığı tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT In most climates, temporal and spatial irregular distribution of rainfall necessitate water deficit in soil such that it is necessary for irrigation of plant production. Nowadays, because of the deficit of water resources, it is necessary to find alternative sources. The use of the treated wastewater in irrigation is one of them. This alternative is a very common one used in arid and semi-arid parts of the world. This research was carried out to determine the reuse alternatives of treated wastewater and to examine the suitability for agricultural irrigation. Devoted to this purpose; changeable sodium percentage, sodium adsorption ratio, sodium carbonate residue, boron, zinc, nickel, fecal coliform, suspended solids, pH, electrical conductivity, total salt concentration, chloride, mercury, arsenic, lead, chromium, sulphate, iron, copper, temperature, BOD5 have been determined in wastewater taken from three different treatment stages of the BTSO's Water Production Plant The result of the research has showed that the reuse of the treated wastewater for the purpose of agricultural irrigation is suitable for definite parameters according to the standards of FAO and Turkish Water Pollution Control Regulation Technical Guidelines. Sodium adsorption ratio, chloride, nitrate, phosphate, ammonium, mercury, chromium parameters had also been determined in two different soil samples. One of the soil sample was irrigated by treated wastewater and the other one was irrigated by untreated wastewater. The results have been discussed for the suitability of water for irrigation according to the Turkish standards in Soil Pollution Control Regulation.