Düşük çözünürlüklü görüntü serilerini kullanarak yüksek çözünürlüklü görüntülerin elde edilmesi
Reconstruction of high-resolution image from low-resolution image sequence
- Tez No: 169103
- Danışmanlar: Y.DOÇ. SEMİH BİNGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Optik Akı, Faz-Tabanlı Optik Akı, Görüntüleme Modeli, Süper Çözünürlük, POCS, Optic Flow, Phase-Based Optic Flow, Observation Model, Superresolution, POCS
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
DÜŞÜK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ GÖRÜNTÜ SERİLERİNİ KULLANARAK YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ GÖRÜNTÜLERİN ELDE EDİLMESİ Bekir Şen ÖZ Bu çalışmada düşük çözünürlüklü (DÇ) görüntü serilerinden yüksek çözünürlüklü (YÇ) görüntü elde etmek için kullanılan süper çözünürlük (SÇ) yöntemi anlatılmıştır. SÇ tıbbi uygulamalardan askeri uygulamalara, gündelik hayatta kullanılan cihazlara kadar birçok uygulama alanı bulmaktadır. SÇ yöntemleri uzamsal ve frekans uzayı yöntemler olmak üzere iki ana grup altında toplanabilir. Bu çalışmada özellikle uzamsal uzay yöntemlerinden“Konveks Kümelere İzdüşüm (Projection Onto Convex Sets - POCS)”yöntemi üzerinde durulmuştur. Çalışmanın ilk aşamasında, SÇ algoritmalarının performansını önemli ölçüde etkileyen optik akı (OA) hesaplama yöntemlerinin dayandığı temeller anlatılmıştır. Daha sonra bir tür OA hesaplama yöntemi olan“Faz-Tabanlı Optik Akı”kullanılarak OA hesaplanması ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında, SÇ algoritmalarının dayandığı temeller verilmiş, daha sonra da SÇ haricinde büyük denklem kümelerinin çözümünde de uygulanabilen POCS metodu anlatılmıştır. Son olarak POCS metodunun SÇ problemi üzerine uygulanması anlatılmış ve sonuçlar incelenmiştir. Bu çalışma sonrasında literatürde bulunan POCS (Klasik POCS) metodu üzerine yeni öneriler getirilmiş ve laboratuar ortamında yapılan benzetimlerde Önerilen POCS yönteminin Klasik POCS yöntemine göre gerek görsel açıdan, gerekse objektif kriterlere göre daha iyi sonuçlar verdiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
RECONSTRUCTION OF HIGH-RESOLUTION IMAGE FROM LOW- RESOLUTION IMAGE SEQUENCE Bekir Şen ABSTRACT This thesis concentrates on superresolution (SR) methods which are used to obtain high resolution images from a low resolution image sequence. SR methods find applications ranging from military and medical imaging to consumer electronic devices. SR methods can be broadly classified into two categories; spatial domain and frequency domain. In this thesis, one of the spatial domain methods, the method of Projection Onto Convex Sets (POCS) has been described in detail. Optical Flow computation is critical for the success of SR algorithms, and fundamentals of optical flow computation have been described in the first part of the thesis. Then, the“phase-based optical flow”computation method has been investigated in detail. Fundamentals of SR algorithms have been described in the second part, and the POCS algorithm is presented in detail. The application of the POCS method to the SR problem is analyzed and simulation results are discussed. Finally, a variation to the classical POCS algorithm is proposed. It has been shown by simulations that this algorithm gives better results than the classical POCS method according to both subjective and objective measures.