Venturimetrelerde sıvı enjeksiyon verimini etkileyen parametrelerin incelenmesi
Investigation of effecting parameters on liquid injection efficiency in venturimeters
- Tez No: 169275
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUALLA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Venturi aygıtı, enjeksiyon, sıvı enjeksiyonu VI, Venturi device, Injection, Liquid injection. VII
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hidrolik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi VENTURIMETRELERDE SIVI ENJEKSİYONUNUN VERİMİNİ ETKİLEYEN PARAMETRELERİN İNCELENMESİ Özcan TUNCAY Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 32 Akışkanların içerisine çeşitli amaçlarla farklı özellikteki maddelerin enjektesi değişik yöntemlerle yapılmıştır. Bu yöntemlerde enjekte edilen maddenin miktarı, bu işlem sırasında harcanacak olan ekstra güç ve karışımın homojenliği büyük önem arz eder. Bu sebeple akışkan içerisine sıvı enjeksiyonu için çeşitli yöntemler denenmiştir. Bu yöntemlerden bir tanesi de Venturimetre kullanılarak yapılan sistemlerdir. Bu sistemlerde akışkan belli hızlarla ventouinin içinden geçerken venturi aygıtının yapısal özelliğinden dolayı meydana gelen negatif basınç ve bunun etkisiyle oluşan vakum tesirinden faydalanılır. Bu sayede ekstra bir güç kullanmadan enjekte edilecek sıvı sisteme katılmış olur. Basınçlı borularda bu sistemden faydalanmak hem ekonomik olmakta hem de karışımın homojenliği açısından daha iyi sonuç vermektedir. Esas akışkan ortamına farklı bir akışkanın vakumlanmasını; ana akışkanın hızı, viskozitesi, vakumlanan akışkanın viskozitesi, kullanılan venturinin giriş ve çıkış çaplan, boğaz bölgesindeki daralma miktarı, ventainin mansabmdaki boru boyu ve emme borusu çapı gibi parametreler etkilemektedir. Bu çalışmada venturiden belirli hızlarla geçen suya farklı viskozitede sıvılar enjekte edilirken, farklı çaplarda ve farklı daralma oranlarına sahip venturiler, iki farklı çapta emme borusu, ventarinin mansabında farklı uzunlukta borular ve üç farklı viskoziteye sahip sıvılar kullanılmış, bunların enjeksiyon verimine etkileri araştırılmıştır. Sonuç olarak en iyi enjeksiyon verimini, küçük çaplı venturilerin ve büyük çaplı emme borusunun artırdığı gözlenirken, yüksek hızlarda daralma oram büyük venturilerin daha iyi sonuç verdiği ve düşük viskoziteye sahip sıvıların daha iyi enjekte edilebildiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis INVESTIGATION OF EFFECTING PARAMETERS ON LIQUID INJECTION EFFICIENCY IN VENTURIMETERS Özcan TUNCAY Firai University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering 2005, Page: 32 The injection of the various substances in to the fluids have been done with different techniques. The amount of the injected substance, the extra power which is spent during the procedure and homogeneity of the mixture are important issues for these techniques. For that reason various techniques have been used for liquid injection. One of the these techniques is a system with venturimeters. On these systems, when the fluid flows, negative pressure and vacuum effect are formed due to structural properties of venturi apparatus. Thus, fluid is injected to system without extra power. Using this system with pressured pipes may be preferred for economic reasons and provides more homogeneous mixtures. The injection of the fluids in to the main liquid media are affected by factors like the speed of the main liquid, viscosity of the both fluids, the inlet and outlet radius of the venturi system, narrowing degree of the neck region, the length of the pipe and radius of the suction line. At this study, when the water flows in to the venturi with various speeds, the liquids with different viscosity are injected to the system. Two different suction pipe with two radius, various length of the pipes and three liquids with different viscosity are used in this study. The yields of the injection of these factors are investigated. As a conclusion, the most effective injection was provided with small venturi radius and large suction pipes. With high speed and large bore neck venturi systems and low viscosity provided more easy injection.