Fenol içeren atık suların kesikli sistemde adsorpsiyon yöntemiyle arıtılması
Treatment of waste water containing phenol in batch system by adsorption method
  1. Tez No: 169328
  2. Yazar: EVREN ÇAKIROĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLŞAD USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fenol, Adsorpsiyon, Aktif Karbon, İzotermler, Termodinamik Parametreler, Kinetik Modeller IX, Phenol, Adsorption, Activated Carbon, Isotherms, Thermodynamic Parameters, Kinetic Models
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ FENOL İÇEREN ATTK SULARIN KESİKLİ SİSTEMDE ADSORPSİYON YÖNTEMİYLE ARITILMASI Evren ÇAKIROĞLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 2005,Sayfa:76 Bu çalışmada, başlangıç maddesi olarak fıstık kabuğu kullanılarak farklı iki yöntemle aktif karbon eldesi gerçekleştirilmiştir. İlk yöntemde, fıstık kabuğu karbonu fıstık kabuklarının farklı sıcaklıklarda bir saat süreyle bir kül fırınında doğrudan karbonizasyonu ile elde edilmiştir. İkinci yöntemde ise, aktifleştirme işlemi 50 g fıstık kabuğu 24 saat süre ile 200 mL %98'lik sülfürik asit çözeltisi ile temas ettirilerek gerçekleştirilmiştir. Aktifleştirme işlemini takiben fıstık kabuğu, sabit bir yatakta değişik sıcaklıklarda (500 ve 700 °C) bir saat süre ile sabit azot atmosferinde karbonize edilmiştir. Değişik yöntemlerle elde edilen aktif karbon örnekleri sulu çözeltilerde fenolün giderilmesinde kullanılmıştır. Fenolün aktif karbon örneklerine adsorpsiyonu kesikli karıştırmalı kapta başlangıç pH'ı, sıcaklık, başlangıç fenol derişimi ve adsorbent derişiminin fonksiyonu olarak incelenmiştir. Araştırmanın ilk aşamasında, optimum pH çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Fenolün giderilme verimi pH ile önemli ölçüde değişmekle birlikte, proses için optimum pH değeri 8.0 olarak belirlenmiştir. Daha sonra başlangıç fenol derişiminin adsorpsiyon kapasitesine etkisi dört farklı sıcaklık değerinde incelenmiştir. En yüksek adsorpsiyon kapasitesi değerleri 30 °C'de elde edilmiştir. Adsorbent derişimi 0,5-5 g/L aralığında incelenmiş ve adsorbent derişiminin artması ile adsorpsiyon veriminin arttığı gözlenmiştir. Her adsorbent türü için Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon izotermleri elde edilmiş ve bu izotermlerden yararlanarak adsorpsiyon sabitleri hesaplanmıştır. Fenolün farklı yöntemlerle elde edilen aktif karbonlara adsorpsiyonu prosesinin termodinamik parametreleri (AH°, AG°, AS0) farklı sıcaklık değerlerinde hesaplanmıştır. Entalpi değişimlerinin pozitif olması, adsorpsiyon prosesinin endotermik olduğunu, Gibbs serbest enerji değişimlerinin negatif olması, prosesin kendiliğinden oluştuğunu göstermektedir. Çalışmanın son aşamasında, pseudo I. ve II. Mertebeden kinetik modeller uygulanmış ve sonuçların pseudo II. mertebeden kinetik modele uyduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis TREATMENT OF WASTEWATER CONTAINING PHENOL IN BATCH SYSTEM BY ADSORPTION METHOD Evren ÇAKIRO?LU Firat University Gratuate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering 2005, Page: 76 In this study, the production of activated carbon from peanut hull by two different methods was performed. In the first method, peanut hull carbon was obtained from peanut hull by directly carbonization in an oven at different temparatures for one hour. In the secondary method, the activation procedure was carried out by contacting 50 g of peanut hull with 200 mL of sulphuric acid (%98) for 24 hours. After the activation, the peanut hull was carbonized in a fixed bed for one hour at costant nitrogen atmosphere and different temparatures (500 and 700 °C). Activated carbon samples obtained with different methods were used in removal of phenol from aqueous solution. Adsorption of phenol onto activated carbon samples was investigated in a batch stirred reactor as a function of initial pH, temparature, initial phenol concentration and adsorbent concentration. At the first stage of the research, optimum pH studies were performed. Although the removal yield of phenol was widely affected from the pH of the solution, optimum pH value for the process was determined as 8.0. Then the effect of initial phenol concentration on adsorption capasity was investigated at four different temperatures. Maximum adsorption capasity values were determined at 30 °C. Adsorbent concentration was changed in the range of 0,5-5 g/L and it was reported that the adsorption yield increased with increasing adsorbenet concentration. The Langmuir and Freundlich adsorption isotherms for the each adsorbent were obtained and the adsorption constants were determined by evaluating these isotherms. The Thermodynamic parameters (AH°, AG°, AS0) of phenol adsorption process by activated carbon samples obtained with different methods were determined at different temperatures. The pozitive value of enthalpy changes indicated that the adsorption process was endothermic. The negative value of Gibbs free energy changes showed the spontaneous nature of the adsorption process. At the last stage of the studies, pseudo I and II order kinetic models were applied and it was reported that the results fitted to the, pseudo II order kinetic model well.