Gökçesu civarı (Bolu) birimlerinin rezervuar jeolojisi özelliklerinin incelenmesi
Investigation of reservoir geology of units around of Gökçesu (Bolu) village
- Tez No: 170176
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Reservoir geology, porosity, permeability, microfasies, diagenesis
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GÖKÇESU CİVARI (BOLU) BİRİMLERİNİN REZERVUAR JEOLOJİSİ ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Arzu KARAÇAM Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr.Ali SARİ Çalışma alanını içine alan Gökçesu (Bolu) yöresinde Üst Kratese (Maestrihtiyen) de başlayan ve Eosen sonuna kadar devam eden transgresyonla depolanan çökel birimler içerisinde organik maddece çok zengin olan bitümlü kayaçların çökelimi gerçekleşmiştir. Bu kayaçların muhtemelen üretmiş oldukları hidrokarbonlar, göç vasıtasıyla rezervuar kaya olma potansiyelleri yüksek görünen kumtaşı/kireçtaşı birimlerinde depolanmış olabilirler. Çalışma alanında yer alan bu kayaçların rezervuar jeolojisi özelliklerinin araştırılması bu tez çalışmasının amacım oluşturmaktadır. Bu amaçla 1/25.000 ölçekli 140 km2 alanın jeoloji haritası revize edilmiş ve çalışma alanında 7 adet istif belirlenmiştir. Belirlenen istiflerin mineralojik, petrografik, paleontolojik, diyajenetik özelliklerinin ve rezervuar jeolojisi özelliklerinin belirlenebilmesi amacıyla kayaç örnekleri alınmış ve istifleri gösterir arazi fotoğrafları çekilmiştir. Kayaç örneklerinden hazırlanan ince kesitlerin mikroskopta incelenmesi sonucu 9 adet mikrofasiyes zonu belirlenmiş ve bunların çökelme modeli oluşturulmuştur. Ayrıca ince kesit incelemelerinden kireçtaşlarının mikritleşme, erime, çatlaklarıma, kalsit çimentolarıma ve yemden kristallerime olmak üzere bir dizi diyajenetik süreçten etkilendiği belirlenmiştir. Araziden alınan numuneler Üzerinde laboratuarda gözeneklilik ve geçirgenlik analizleri yapılmış, çıkan sonuçlar Levorsen (1967)'a göre yorumlanmıştır. Buna göre inceleme alanında rezervuar kaya görünümünde olan Sazlar Formasyonu ve Soğucak Formasyonu zayıf hazne kaya, Tokmaklar Formasyonu ise orta-iyi derecede hazne kaya olma özelliğindedir. 2005, 87 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Rezervuar jeolojisi, gözeneklilik, geçirgenlik, mikrofasiyes, diyajenez, hazne kaya
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF RESERVOIR GEOLOGY OF UNITS AROUND OF GÖKÇESU (BOLU) VILLAGE Arzu KARAÇAM Ankara University Graduate School of Science Department of Geological Engineering Supervisor: Doç.Dr.Ali SARI Precipitation of bitumen rocks which are rich of organic matter, in the sediment units which stored by transgresion in Gökçesu (Bolu) region which includes the study area, begins in Upper Cretase (Maestrihtien) and continues until the end of Eosen. Hydrocarbons which were probably produced by these rocks might have stored in the sandstone /limestone units of which possibilities to become reservoir rock by migration seems high. Researching of these rocks which are in the study area, reservoir geology is the main purpose of this thesis study. For this purpose geology map of 140 km2 area of which corn measure is 1/25.000, revised and 7 stacking units were designated in the study area. Intention of determining stacking' s mineralogical, petrographic, paleontological, diagenesis properties and reservoir geology properties, samples of rocks was taken, some photos which show stacking has shot Consequence of examination of thin cross-section, which prepared from rock samples, nine microfacies zones were determined under microscope and their precipitation model was formed. In addition, limestones are effected from a serial diagenesis period as micritization, solution, fracturing, carbonate cementation and recrystallization. Porosity and permeability analysis were done on the samples which are taken from the land, the results were interpreted according to Levorsen (1967). According to this, in the survey area Sazlar Formation of which appearance was in reservoir rock, and Soğucak Formation are poor reservoir rock, Tokmaklar Formation property Was in a degree of medium-well resevoir rock. 2005, 87 pages